Obavijesti Pretražite Navigacija

Glavaš mora u pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo zatražilo je danas pritvaranje saborskog zastupnika Branimira Glavaša, jer smatra da je objavljivanjem zapisnika iz istražnog postupka utjecao na buduće svjedoke.

Državno odvjetništvo zatražilo je danas pritvaranje saborskog zastupnika Branimira Glavaša, jer smatra da je objavljivanjem zapisnika iz istražnog postupka koji se protiv njega vodi zbog sumnje da je počinio ratni zločin, utjecao na buduće svjedoke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVAĐE I OPTUŽIVANJA POTRESI U HDSSB-u Glavaš optužio Burića za "analni alpinizam" Slika nije dostupna Nije htio ispasti kukavica Drmić: Predao sam Jurišiću 70.000 eura za pomoć Glavašu

Istražni sudac Zdenko Posavec novinarima je potvrdio da je zaprimio prijedlog Državnog odvjetništva da se Glavaša pritvori, a o tome će, kaže, odlučiti u naredna 24 sata.

Državno odvjetništvo u zahtjevu za pritvaranjem koje je danas
dostavilo zagrebačkom Župnijskom sudu tvrdi da Glavaš nije smio objaviti iskaze prve dvojice svjedoka koji su saslušani u
ponedjeljak.

Iskaze bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Željka
Tomljanovića i osječkog ratnog dragovoljca Vjenceslava Billa Glavaš je nakon saslušanja u ponedjeljak podijelio novinarima i objavio na svojoj internetskoj stranici.

Time je, smatraju u tužiteljstvu utjecao na buduće svjedoke na temelju čijih iskaza sud treba utvrditi Glavaševu ulogu u ratnom Osijeku i nedjelima koja mu se stavljaju na teret.

Neovisno o tužiteljstvu otkrivanje iskaza svjedoka ili objavljivanje sudskih zapisnika odlučio je spriječiti i istražni sudac, koji je od svih sudionika postupka danas zatražio da potpišu izjavu da u javnost neće iznositi detalje istrage.

Tom je odlukom, kako se neslužbeno doznaje, zadovoljno i Državno odvjetništvo, koje je i u slučaju da njihov zahtjev za pritvorom bude odbijen uspjelo Glavaša spriječiti da objavljuje detalje iz istrage.

Uz zahtjev za pritvorom tužiteljstvo, po riječima istražnog suca,
nije priložilo i odluku o skidanju njegova zastupničkog imuniteta.

Još prije istrage pravni su stručnjaci nagađali odnosi li se ranija saborska odluka o skidanju imuniteta samo na mogućnost pokretanja kaznenog progona ili bi se u slučaju Glavašava pritvaranja trebala tražiti nova suglasnost parlamenta.

Državno odvjetništvo se priklonilo mišljenju da je već skinutim imunitetom omogućeno i Glavaševo pritvaranja, pa od Sabora nije tražilo novu odluku.

Komentirajući zahtjev za pritvorom Glavaš je kazao da do svega ne bi došlo da povjerljive informacije medijima nije davalo i tužiteljstvo.

"Smatram da javnost treba biti upoznata sa svim iskazima u postupku, ali ako zakon to ne dopušta, mi ćemo to poštivati. No, tražit ćemo da se na isti način ponaša i državno odvjetništvo", kazao je Glavaš.

Glavaša se tereti za zlostavljanje troje srpskih civila u Osijeku
1991. te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag.

Svoje iskaze u istrazi su danas dali ratni general Karl Gorinšek i pukovnik Ivan Gruić, a niti jedan, kako se doznaje, nije imao saznanja o nedjelima koja se Glavašu stavljaju na teret.

Slučaju Glavaš prethodi ljetna stanka, a nastavak procesa očekuje se početkom rujna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene