Obavijesti Pretražite Navigacija
Prozvali ministra Kuščevića

Inicijativa Narod odlučuje podnosi kaznenu prijavu protiv "nepoznatog počinitelja"

Ilustracija (Foto: Pixsell, Filip Kos)
Ilustracija (Foto: Pixsell, Filip Kos) Foto: Pixsell, Filip Kos
Iz građanske inicijative "Narod odlučuje" u subotu su izvijestili da će kazneno prijaviti nepoznatu osobu za zloporabu dužnosti i krađu potpisnih knjiga kod prebrojavanja potpisa za dva referendumska pitanja te inicijative.

"Podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, radi zlouporabe dužnosti i krađe", rekao je koordinator građanske inicijative "Narod odlučuje" Tvrtko Krpina na konferenciji za novinare ispred Državnog odvjetništva. Članica inicijative "Narod odlučuje" Natalija Kanački rekla je da su dvije hrvatske institucije: Hrvatski sabor i Ministarstvo uprave podnijele dva različita zapisnika o izvješću o broju potpisa koje su dostavili Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O izbornom zakonu Inicijativa Narod odlučuje zbog slučaja Rimac traži ponovno prebrojavanje potpisa na referendumu Slika nije dostupna upozoravaju na nepravilnosti Narod odlučuje traži ponovno prebrojavanje potpisa za referendum: ''Dvije glavne osobe su USKOK-ovi osumnjičenici''

Dodala je i da deset knjiga iz jedne kutije nije nađeno na ispravnom mjestu, četiri su ukupno nedostajale, a šest knjiga je nađeno u pet različitih kutija. "Mi znamo tko je brojao knjige u Saboru, međutim, ne znamo tko je brojao knjige u Ministarstvu uprave, imamo informaciju da to povjerenstvo nije radilo", napomenula je.

Kanački je taj postupak ocijenila netransparentnim i nelogičnim. "Postoji netransparentnost u cijelom postupku, jer ne znamo na koji su se način knjige brojale i kako se s njima postupalo. S obzirom na sve nelogičnosti, postoji sumnja u kontaminiranost cijelog procesa, što daje osnovanu sumnju da Ministarstvo uprave i povjerenstvo ministra Kuščevića nije odradilo dobar posao", smatra Kanački.

"Ministar Kuščević je zaštićen i, zbog te političke zaštite koju dobiva od premijera Plenkovića, usuđuje se potpise hrvatskih građana proglasiti nevažećim. Također se usudio odbiti promatrače na pregledavanju i brojanju potpisa, i to onog referenduma protiv kojega se i on i premijer Plenković žestoko od samog početka bore i koče na sve načine", naglasio je Tvrtko Krpina.

Krpina je ujedno prozvao ministra Kuščevića što je osnovao povjerenstvo bez predstavnika građanske inicijative te je izmijenio kriterije za proglašavanje nevažećih potpisa, nakon što je počelo njihovo brojanje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene