Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odslužio dvije trećine kazne

Generala Strugara Haag pustio na prijevremenu slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pavle Strugar, bivši general Jugoslavenske narodne armije, proglašen krivim za zločine počinjene u Dubrovniku 1991. i osuđen na sedam i pol godina zatvora, u petak je pušten na slobodu jer je u pritvoru Međunarodnog suda proveo više od dvije trećine kazne, priopćio je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Strugarovo prijevremeno puštanje na slobodu posljedica je odluke predsjednika ICTY-ja Patricka Robinsona od 16. siječnja 2009. godine. Robinson je u obzir uzeo nekoliko čimbenika prilikom razmatranja Strugarova zahtjeva, među ostalima težinu kaznenih djela za koja je osuđen, prethodnu praksu i pokazanu resocijalizaciju osuđenika, kao i Strugarovo "sve gore zdravstveno stanje", kaže se u priopćenju suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Luka Ritz - simbol otpora nasilju Kristijan i Pavle primili nagradu nazvanu 'Luka Ritz' Slika nije dostupna Ilegalno odlaganje Kalinić: Mnogi radioaktivni otpad bace bilo gdje!

'Statut ICTY-ja pruža mogućnost da osuđenici traže pomilovanje, ublažavanje kazne ili prijevremeno puštanje na slobodu i navodi da predsjednik suda odlučuje hoće li se takvi zahtjevi odobriti', kaže se u priopćenju.

>> Haag: General Strugar biti će pušten na prijevremenu slobodu

Raspravno je vijeće osudilo Strugara 31. siječnja 2005. temeljem zapovjedne odgovornosti za zločine počinjene u gradu Dubrovniku koji je pod zaštitom UNESCO-a, tijekom 1991. godine. Osuđen je na osam godina zatvora. Žalbeno mu je vijeće 17. srpnja 2008. smanjilo kaznu na sedam i pol godina zatvora uzevši u obzir pogoršanje Strugarova zdravlja od izricanja prvostupanjske presude.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene