Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs istaknuo je kako se svim studentima nastoji omogućiti besplatan upis na prvu godinu studija te im osigurati neplaćanje upisnina sve dok ispunjavaju svoje obveze.


Ministar Fuchs rekao je da će upisnina za one koji ne ispunjavaju svoje obveze iznosti oko 60 posto od prosječne hrvatske plaće, oko 1.500 kn, a za one koji pohađaju doktorske studije jednu prosječnu hrvatsku plaću.

Vezani članci Studenti medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu Katoličko sveučilište otvorilo novi studij: Prijemnog ispita nema, godina stoji 38.000 kuna, predavat će i Alemka Markotić Slika nije dostupna Sporazum o realizaciji druge faze izgradnje kampusa Borongaj

>> Josipović: Fuchs je najvažniji ministar u Hrvatskoj

Istaknuo je da se novim zakonskim prijedlozima ne ukida autonomija sveučilišta te dodao kako je vlada namjeravala formirati samo jedno tijelo koje bi radi transparentnosti nadziralo trošenje proračunskoga novca. 'Takvo tijelo nema političkoga utjecaja', ustvrdio je napomenuvši kako sličan model postoji i u drugim zemljama. Istaknuo je i kako zakon ne cijepa Sveučilište u Zagrebu te dodao kako on ostavlja mogućnost sveučilištima da o tomu sama odluče.

'Novi zakoni su nužni'

Ocijenio je i kako je ministarstvo u partnerskom odnosu sa zainteresiranim strana te dodao kako se sada radi na drugoj verziji zakona, istaknuvši da nije dobro pozivati na štrajk protiv nečega što još nije doneseno.

Po Fuchsovim riječima novi su zakoni nužni kako bi Hrvatska što kvalitetnije bila pripremljena za ulazak u EU. 'Imamo suradnju i partnerski odnos s predstavnicima akademske zajednice', rekao je dodavši kako su u prosudbene skupine ušli izabrani predstavnici hrvatskih instituta te rektori i prorektori sveučilišta.(Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju