Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povoljnije obrazovanje

Fuchs želi omogućiti besplatan upis svim studentima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs istaknuo je kako se svim studentima nastoji omogućiti besplatan upis na prvu godinu studija te im osigurati neplaćanje upisnina sve dok ispunjavaju svoje obveze.

Ministar Fuchs rekao je da će upisnina za one koji ne ispunjavaju svoje obveze iznosti oko 60 posto od prosječne hrvatske plaće, oko 1.500 kn, a za one koji pohađaju doktorske studije jednu prosječnu hrvatsku plaću.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha"

>> Josipović: Fuchs je najvažniji ministar u Hrvatskoj

Istaknuo je da se novim zakonskim prijedlozima ne ukida autonomija sveučilišta te dodao kako je vlada namjeravala formirati samo jedno tijelo koje bi radi transparentnosti nadziralo trošenje proračunskoga novca. 'Takvo tijelo nema političkoga utjecaja', ustvrdio je napomenuvši kako sličan model postoji i u drugim zemljama. Istaknuo je i kako zakon ne cijepa Sveučilište u Zagrebu te dodao kako on ostavlja mogućnost sveučilištima da o tomu sama odluče.

'Novi zakoni su nužni'

Ocijenio je i kako je ministarstvo u partnerskom odnosu sa zainteresiranim strana te dodao kako se sada radi na drugoj verziji zakona, istaknuvši da nije dobro pozivati na štrajk protiv nečega što još nije doneseno.

Po Fuchsovim riječima novi su zakoni nužni kako bi Hrvatska što kvalitetnije bila pripremljena za ulazak u EU. 'Imamo suradnju i partnerski odnos s predstavnicima akademske zajednice', rekao je dodavši kako su u prosudbene skupine ušli izabrani predstavnici hrvatskih instituta te rektori i prorektori sveučilišta.(Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene