Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar znanosti, obrazovanja i školstva Radovan Fuchs.


Ministar Fuchs je najavio da se školarine u potpunosti ukidaju, studenti se upisuju i nastavljaju studirati bez plaćanja dok redovito ispunjavaju svoje obveze.'Svi redoviti studenti počinji studirati ove godine bez plaćanja i upisninu podmiruje državni proračun, a ako i dalje budu kvalitetni i marljivi mogu završiti studij bez plaćanja, a oni manje marljiviji plaćat će 60 posto hrvatske prosječne plaće', kazao je ministar Radovan Fuchs napominjući kako se nove odluke odnose i na one koji su završili srednju školu prije nekoliko godina, a tek sada žele studirati.

Vezani članci Radovan Fuchs Jedna županija tražila online nastavu, ministar potvrdio da bi na C model mogla cijela Hrvatska: "Situacija je izrazito loša..." Pierfrancesco Sacco Talijanski veleposlanik o hrvatsko-talijanskim odnosima i COVID mjerama: "Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin"

>> Fuchs želi omogućiti besplatan upis svim studentima

Na upit hoće li fakulteti u svakodnevnom radu osjetiti nedostatak školarina, u smislu nabave opreme i adaptacije ministar je kazao kako su to priče koje se povlače već šest mjeseci. 'Nadam se da će promjene povećati broj studenata i stimulirati mlade ljude. U stvari se autonomija sveučilišta povećava jer svako sveučilište autonomno uređuje vlastiti ustroj, nastavnike i program te su odgovorni za sve odluke kao i za trošenje novaca', kazao je ministar.

Ističe kako zakon potiče funkcioniranje sveučilišta što je do sada bio problem jer se država nije mogla dogovoriti na razini svezučilišta te da novim modelom sveučilišta neće gubiti novac već će ga povećati.

'Nema gubitaka, na nivou sveuličišta prihod je veći ali je za pojedine sastavnice manji, ali u tom slučaju se sveučilište na razini sveučilišta mora dogovoriti o raspodjeli novaca jer se konačno garantira financijska stabilnost potpisivanjem ugovora s državom na tri godine', kazao je Fuchs napominjući kako se novim modelom Hrvatska približava Europskoj uniji te da ukidanje školarina nije predizborni potez jer su isto odlučili prošle godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju