Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Friščić: Nisam s Polančecom dogovorio smjenu Marinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSS-a Josip Friščić opovrgnuo je danas medijske napise da je s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom dogovorio smjenu Darka Marinca s dužnosti predsjednika Uprave Podravke, ali i potvrdio da HSS i HDZ razgovaraju o Podravci, kao tvrtki od posebnog državnog interesa, pa i o tome tko će u njoj predstavljati državu.

"Nisam smijenio Marinca, jer on je predsjednik Uprave i Nadzorni odbor će, uz analizu poslovnih rezultata, analizirati efikasnost Uprave. Marinac u Podravci nije smijenjen sedam godina, ima svoju poziciju, ali i odgovornost", rekao je Friščić novinarima u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Povlačenje proizvoda Podravke, ilustracija Objavila Podravka Povlači se poznata morska sol: Provjerite police! Slika nije dostupna 'Moji prsti nisu u pekmezu' Friščić: Ostavka Polančeca? On je prvi na potezu

Upitan jesu li HSS i HDZ, kao koalicijski partneri, dogovorili Marinčevu smjenu, odgovorio je: "Mi smo razgovarali i razgovaramo o efikasnosti Podravke, novim akvizicijama i širenju tržišta, a jednako tako i tko će tamo predstavljati državu (u državnom je vlasništvu 28 posto Podravke)".

Na upit je li zadovoljan Marinčevim radom, Friščić je odgovorio kako prošlogodišnjim poslovnim rezultatima Podravke nije zadovoljan, jer, istaknuo je, potvrđuju da poslovni plan nije realiziran. 

>> HDZ smjenjuje Marinca s čelnog mjesta Podravke?

"Podravka može i postizat će više. Cilj je te firme biti regionalni lider", kazao je, a na pitanje hoće li se taj cilj postizati s novim čovjekom na čelu Uprave, odgovorio je da će Nadzorni odbor prosuditi tko je sposoban taj program provesti.

"Mogu imati svoje mišljenje o odlasku Marinca, ali o tome će odlučiti predstavnici vlasnika", rekao je Friščić.

"Dijelu Nadzornog odbora istječe mandat i oni koje oni predstavljaju će postaviti jasne programe pred Upravu i tražiti one koji će se uhvatiti u koštac s realizacijom programa. Podravka je tako funkcionirala i tako će funkcionirati, jer je u protivnom ne bi ni bilo", dodao je.

Novinari su pitanje da li iza Marinčeve smjene stoje Polančec i Friščić postavili i koprivničkom gradonačelniku, SDP-ovcu Zvonimiru Mršiću, koji je odgovorio kako mu "sliči da je blizu istini priča da su se sastali koalicijski partneri i dogovorili se oko raspodjele fotelja u Upravi Podravke".

"To nije dobro jer je riječ o kompaniji u kojoj država ima 28 posto vlasništva, a to nije vlasništvo HDZ-a, nego hrvatskih građana", kazao je Mršić, kojemu, kako je rekao, nije jasno zašto bi se Marinca smjenjivalo zbog poslovnih rezultata, koji se, kaže, zadnjih godina nisu mijenjali.

"Ovo se ne čini zbog rezultata, nego drugih interesa. Država bi trebala dignuti svoje diktatorske šape s kompanija u kojima ima vlasništvo i prepustiti ih na upravljanje stručnim ljudima i građanima", kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene