Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba i Gong na nogama

Frankenštajnske izborne jedinice: "HDZ ponovo krade izbore", "Jedinice spajaju Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu"

Aktualno Galerija Nove izborne jedinice Nove izborne jedinice Foto: Vlada RH Nikola Grmoja Nikola Grmoja Foto: Damjan Tadic/Cropix Konferencija za medije Možemo i Nove ljevice o obnovi Banovine - 4 Konferencija za medije Možemo i Nove ljevice o obnovi Banovine - 4 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Božo Petrov (Most) Božo Petrov (Most) Foto: Patrik Macek/Pixsell +9 Odstupanja po izbornim jedinicama Galerija 1/14 >>
Vlada je predstavila izmjene Zakona o izbornim jedinicama. Oporba tvrdi da su skrojene kako bi na izborima pobijedio HDZ. GONG nove izborne jedinice naziva frankenštajnske.

Saborska oporba u četvrtak je žestoko kritizirala prijedlog Zakona o izbornim jedinicama, tvrdi da je neustavan i pita hoćemo li biti banana-država u kojoj se poništavaju izbori, a napali su i predsjednika Ustavnog suda jer se ne želi 'izjasniti' dok se zakon ne donese.

Sandra Benčić (Možemo) kaže kako prijedlog Zakona "pokazuje da HDZ ponovno krade izbore i namješta izborne jedinice" da si poveća izglede za uspjeh "Do sada smo imali tri izborne jedinice koje su pratile granice županija, a od danas nemamo nijednu jer svaka izborna jedinica cjepka minimalno jednu županiju, a imamo i frankenštajnsku 7. izbornu jedinicu u kojoj birači iz Kutine i Novske glasaju s onima s Paga", rekla je.

Benčić tvrdi da je premijer napravio prijedlog da im pogoduje na izborima, jer se nema hrabrosti suočiti s problemima u HDZ-u i boji se suočiti s Anušićem. Zaključila je da smo zato "od danas u poziciji neustavnosti budućih izbornih jedinica".

Nove izborne jedinice Nove izborne jedinice (Foto: Vlada RH)

"Zar Plenković hoće da se nakon 30 godina, u kojima smo donekle mislili da smo konsolidirali demokraciju, dovedemo u stanje banana-država u kojima se poništavaju izbori", upitala je Benčić.

Peđa Grbin (SDP) smatra da prijedlog Zakona o izbornim jedinicama manje poštuje ono što je Ustavni sud odlučio nego sustav kojeg smo imali do sada. No, kaže Grbin, predsjednik Miroslav Šeparović unaprijed najavljuje da neće reagirati, iako Ustavni sud može Saboru o tome podnijeti izvješće.

"Meni to djeluje kako je Šeparović dopustio da se donese onakva odluka kako bi pokazao da nešto radi, a u konačnici ne planira ništa konkretno napraviti oko izbornih jedinica i očito je da se oko toga dogovorio s HDZ-om", mišljenja je Grbin.

Za Davorka Vidovića (Socijaldemokrati) riječ je o demonstraciji političke sile da se ponudi model skrojen u 'obiteljskoj kuhinji'. Dodaje kako je logično da zakone od velike važnosti za demokratsku strukturu zemlje 'sačini i prezentira struka i da se povede najšira moguća javna rasprava, što je potpuno isključeno'.

I Vidović kaže da je HDZ predložio frankenštajnski sustav, u kojem ima izborna jedinica od Novske do Novalje, u kojem je pola Hrvatske u samo jednoj izbornoj jedinici. Smatra da je riječ o lošem prijedlogu i samovolji HDZ-a da si poveća šansu za jedan ili dva mandata na račun 'gerrymanderinga'.

Božo Petrov (Most) izjavio je da je predsjednik Ustavnog suda Šeparović bio i bit će produžena ruka vladajućih. Što se tiče izbornih jedinica – tresla se brda, rodio se miš, kaže Petrov. Napominje kako je Most prije pet mjeseci rekao da će ostati 10 izbornih jedinica u kojima će se birati 14 zastupnika.

Nove izborne jedinice Božo Petrov (Most) Foto: Patrik Macek/Pixsell

"Njima ovaj sustav odgovara i kroje ga po sebi, samo neće im to pomoći na idućim izborima", kazao je Petrov. Anka Mrak Taritaš (GLAS) ističe da želi živjeti u zemlji liberalne demokracije, u kojoj se ne manipulira.

 "Plenković čini sve da izlaznost na izbore bude što manja, način na koji se ovome pristupilo je ispod svake razine i učinjen je ozbiljan korak nazad", dodala je.

Mrak Taritaš smatra da je zadaća oporbe potaknuti revolt građana, tako da građani kažu premijeru Plenkoviću: 'e, pa, ne možeš nam ukrasti izbore, izaći ćemo i nećemo glasati za tebe'.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) ocijenio je da definiranje izbornih jedinica nema veze s demokratskom praksom jer se ne uključuje nitko iz oporbe, a zakon će se donijeti u manje od godinu dana do izbora.

"U doba Domovinskog rata je bilo više sluha i razgovora s oporbom nego danas i ovo je još jedan primjer Plenkovićevog autokratskog vođenja države jer će si vladajući pokušati priskrbiti koji mandat više ovim neprirodnim cjepkanjem županija", ustvrdio je.

Zastupnik Marin Miletić (Most) poručio je premijeru Andreju Plenkoviću, komentirajući novi zakon o izbornim jedinicama, da mu neće pomoći prekrajanje izbornih jedinica jer će svejedno izgubiti izbore.

"Zaboli nas đon premijeru, ne bojimo vas se i jedva čekamo izbore“, poručio je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu, nakon što je Plenković predstavio novi zakon o izbornim jedinicama.

Neće vam pomoći prekrajanje jedinica, kao ni to što su Matulji u istoj jedinici sa Obrovcem i Petrinjom, neće vam pomoći sve što radite, jer će se probuditi uspavani dio naroda koji nije izlazio na izbore, njima vas je dosta, rekao je Miletić.

Prozvao je Plenkovića da je iz zemlje „rastjerao“ pola milijuna građana, njegova je vlast izgradila koruptivnu hobotnicu, a ne vodi brigu o činjenici da ističe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima. Što god činili neće biti dostatno, vlast ćete izgubiti, ustvrdio je Miletić.

Saborski zastupnik i potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u četvrtak da ovako prekrojene izborne jedinice, koje je predstavio premijer Andrej Plenković, trebaju osigurati HDZ-u pobjedu na izborima i prikriti pravo stanje broja birača.

Nove izborne jedinice Nikola Grmoja Foto: Damjan Tadic/Cropix

Gong: "Vlada je predložila 'frankenštajnske' izborne jedinice"

Iz Gonga su u četvrtak ocijenili da Vladin prijedlog Zakona o izbornim jedinicama sadrži 'frankenštajnske' jedinice koje spajaju Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu, dok je Zagreb i dalje podijeljen na više izbornih jedinica. "Gong upozorava na ozbiljne nedostatke Vladinog modela jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica", navode u priopćenju

Ocjenjuju da je Vlada zanemarila uputu Ustavnog suda da pri formiranju izbornih jedinica izbjegne fragmentaciju postojećih administrativnih cjelina, odnosno gradova i županija. U Gongu smatraju da nove granice izbornih jedinica u tom pogledu ne donose poboljšanje, već upravo naprotiv, donose regresiju dosadašnjeg modela.

"Do sada su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu”, ističe se u priopćenju. Osim toga, Gong tvrdi da je Vlada 'propustila priliku napraviti ozbiljnu i održivu izbornu reformu', kojom je mogla trajno izbalansirati izborne jedinice.

"Štoviše, danas predloženim modelom širom je otvorila vrata stalnom političkom prekrajanju granica prije svakih izbora, uslijed demografskih promjena". Hrvatska će tako ostati „zarobljena u modelu 10 jedinica po 14 mandata”, dok je Gong predložio model sa 6 izbornih jedinice koje u potpunosti slijede granice županija i u kojima bi se biralo između 17 i 29 zastupnika, ovisno o broju birača ili stanovnika, navodi se u priopćenju.

Kažu i kako kritiku Vladi Gong nije uputio samo zbog sadržaja novog prijedloga izbornih jedinica, već i zbog „netransparentnog i isključivog procesa u kojem su sudjelovali navodni neimenovani stručnjaci u Ministarstvu pravosuđa i uprave”. Potez Vlade stoga smatraju 'opasnim za zdravlje demokracije' jer, 'urušava povjerenje građana i građanki u izborni proces i demokratske institucije'.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene