U Prkosu Lasinjskom u Karlovačkoj županiji su uništene mramorne ploče iznad spomen kosturnice žrtvama ustaškog terora iz prosinca 1941. godine.


Očevid je u tijeku, a po prvim policijskim informacijama, spomenik je oštećen u noći s 31. listopada na Dan svih svetih. Zamjenica načelnika Općine Lasinja Danica Mičić iz Prkosa kazala je da je ovo u posljednjih desetak godina četvrti ili peti 'napad na spokoj žrtava', a da ona to doživljava 'kao da ih se po četvrti ili peti put ubija'.

Vezani članci Spaljen kontejner u Splitu - 2 Vikend vandalizma u Splitu: "Sve koje uhvate treba u zatvor. Vi, ja i svi ostali plaćamo, onda dođe banda i oni zapale" Vandali uništili spomenik poginulim hrvatskim braniteljima (Foto: Pixsell,Nikola Cutuk)1 - 1 Vandali uništili spomenik hrvatskim braniteljima u Sisku: "Ovo je bešćutno i okrutno ostavljena hladna pljuska"

Mičić je ujedno predstavnica županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine, koja je niz godina i glavna koordinatorica obilježavanja obljetnice stradavanja 478 mještana sela Prkos 21. prosinca 1941. godine.

>> Razbijeni prozori mjesne hrvatske udruge

Ovaj je do sada najveći, uništene su dvije ploče nad spomen kosturnicom, razbijena petokraka zvijezda i iščupana metalna zaštita rasvjete, rekla je.

Nije prvi slučaj vandalizma

Podsjetila je da je nakon komemoracije prije dvije godine bilo razbacano cvijeće i uništen vijenac tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića, da je lani noć pred komemoraciju netko provalio u školu gdje je trebala biti komemoracija i ispisao ustaško 'U', te da je jedne godine ranije grafitima mržnje i netolerancije bio išaran cijeli spomenik.

Potpredsjednik Županijske organizacije antifašističkih boraca i antifašista Karlovačke županije Mirko Miladinović osudio je vandalizam i pozvao nadležne institucije da svakako pronađu počinitelje i primjereno ih kazne zbog širenja vjerske, nacionalne i druge netolerancije i mržnje.

U kosturnici su, kako je napisano na spomeniku, ostaci 478 mještana sela Prkos i oko tisuću mještana Dugog Sela Lasinjskog. (Hina)