Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon grafita 'Smrt Hrvatima'

Razbijeni prozori mjesne hrvatske udruge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novom izgredu u Petrovaradinu razbijeni su prozori prostorija mjesne hrvatske udruge, objavljeno je u srijedu na internetskim stranicama Programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice, te se podsjeća da je nedavno u blizini toga objekta ispisan grafit 'Smrt Hrvatima'.

Zamjenik pokrajinskog tajnika za nacionalne manjine Mato Groznica ocijenio je da je taj izgred, što se dogodio u noći između ponedjeljka i utorka, stalan pritisak na pripadnike hrvatske manjine u Petrovaradinu. 'Na prostorijama koje je HKPD 'Jelačić' u Petrovaradinu nedavno dobio u zakup od grada Novog Sada razbijeni su prozori. Prostorije se nalaze u blizini rodne kuće bana Josipa Jelačića, odnosno u središtu Petrovaradina, i smatram da taj izgred može biti povezan s prijašnjim. To ne možemo promatrati kao usamljen slučaj, već kao dio stalna pritiska na Hrvate u Petrovaradinu', izjavio je za subotički radio Groznica.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

>> Uhićeni razbijači vozila beogradskog odvjetnika

Podsjeća da autor grafita nije pronađen i dodaje da očekuje veću učinkovitost mjerodavnih tijela vlasti, odnosno da se slučaj ispita i krivci kazne. Po njegovim riječima nastala materijalna šteta je zanemariva u usporedbi sa strahom koji se ponovno javlja među pripadnicima hrvatske nacionalnosti u Vojvodini. 'Naravno, materijalne troškove popravka razbijenih prozora snosit će HKPD 'Jelačić', članovi kojega se više ne osjećaju sigurno, a to je zapravo najgore. Ako uzmemo u obzir da je nedavno provaljeno i u prostorije 'Hrvatske riječi' u Somboru, onda su to već tri događaja u nizu, koji se odnose na hrvatsku zajednicu u Vojvodini. Previše je toga da bi se moglo reći da je riječ o slučajnosti', kaže zamjenik pokrajinskog tajnika za nacionalne manjine Groznica, a prenosi subotički radio.

Uspostavljanje sve boljih odnosa Hrvatske i Srbije, koje teže ulasku u EU, slika je koja se predstavlja javnosti, ali ti nemili događaji, zaključuje Groznica, pokazuju da se netko ipak protivi dobrosusjedskim odnosima. Novosadski gradonačelnik osudio je ispisivanje grafita 'Smrt Hrvatima' u Petrovaradinu u početku lipnja i poručio da se takvi ispadi u glavnom gradu Vojvodine neće dopuštati. (Hina)

Smatrate li da učestali nacionalistički vandalski ispadi narušavaju odnose Hrvatske i Srbije?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene