Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMUNOLOŠKI ZAVOD

Što će Imunološki sve proizvoditi i kome će prodavati? Gradnja počinje za dvije godine, projekt je vrijedan 100 milijuna eura

Aktualno Galerija Nova zgrada Imunološkog zavoda Nova zgrada Imunološkog zavoda Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Šindler Hrvoje Šindler Foto: DNEVNIK.hr Poskok u Imunološkom zavodu Poskok u Imunološkom zavodu Foto: DNEVNIK.hr +0 Vedran Čardžić Galerija 1/4 >>
Za Imunološki zavod ipak stižu bolji dani. Iščekuju izgradnju novih proizvodnih pogona u Svetoj Nedelji, a već postoji i plan što će proizvoditi i kome bi to mogli prodavati. Detalje je doznala novinarka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Nekoliko poskoka služit će Imunološkom zavodu kako bi proizvodili protuotrov za njihov ugriz.

"To je bio brend imunološkog zavoda, ja se nadam da će ostati i dalje. Bio je jedan od najkvalitetnijih, globalno govoreći i vjerujem da ćemo se vratiti tamo gdje nam je mjesto, prvo za naše tržište, to nam je sada prioritet", rekao je dr. Vet. Med. Hrvoje Šindler, voditelj Odjela za proizvodnju antiseruma i uzgoj pokusnih životinja u Imunološkom zavodu.

Vjerojatno nigdje u Hrvatskoj nema toliko poskoka na jednom mjestu kao ovdje u Imunološkom zavodu. Tu ih se nalazi čak 35, dio njih rođen je ovdje u terarijima, a dio njih dopremljen je iz Slunja. Zašto baš iz Slunja? E pa zato jer se pokazalo da su zmije tamo najotrovnije.

"Otrov se primjenjuje u mišić ili u iznimno rijetkim slučajevima dozvoljena je intervenska aplikacija, ako je životna ugroza, uz napomenu da se administrira, primjenjuje u kontroliranim uvjetima, ambulantne bolnice itd.", kaže Šindler.

Ovakvu bočicu protuotrova Imunološki je nekada naplaćivao nekoliko stotina kuna. Danas ga Hrvatska uvozi. Cijena je prava sitnica - 22 000 kuna. No i to bi se uskoro trebalo promijeniti. Investicija je vrijedna oko 100 milijuna eura

Gradnja bi trebala krenuti početkom 2023

Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda kaže: "Sad predstoji realizacija koja je dugačka, trebat će nam godinu i tri mjeseca do kopanja, a do tada moramo riješiti sve papire koji su nam potrebni."

Istodobno s tim i tražiti radnu snagu. Zavod sada ima zaposlena 154 radnika što puno manje nego u svojim najboljim danima.

"Vjerujem da bi se ljudi koji su radili vrlo rado vratili ovdje, ako ne fizički, barem savjetima, kao vanjski suradnici. A ne smijemo zaboraviti ni ljude koji su ovdje sve ove godine i koji se silno trude da ovaj zavod stane na noge", rekla je Lidija Jagarinec, povjerenica Sindikata EKN-a u Imunološkom zavodu.

Lokaciju budućeg zavoda obišao je danas i ministar Beroš. Poručio je kako je riječ o perjanici naše znanosti, industrije i proizvodnje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene