Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u posjetu hrvatskoj

Milanović kasnio na sastanak s finskom premijerkom Sannom Marin, pogledajte što je radila dok ga je čekala

Finska premijerka Sanna Marin u posjetu je Hrvatskoj. U Banskim dvorima razgovarala je s Andrejem Plenkovićem, a prije toga je bila na Pantovčaku kod Zorana Milanovića. No nije prošlo glatko.

Premijerka Finske dopraćena je u prostoriju gdje su čekali snimatelji, no kako je hrvatski predsjednik kasnio, Marin nije preostalo drugo nego razgledavati umjetnine, dok se Zoran Milanović nije pojavio.

Hrvatski je predsjednik finskoj čelnici poručio da načelno nije protiv ulaska Finske u NATO, te ju je upoznao s teškim položajem Hrvata u BiH i nužnosti izmjene izbornog zakona.

Milanović je također "informirao svoju sugovornicu o teškom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima je uskraćeno demokratsko pravo biranja svojih legitimnih predstavnika", priopćili su iz Ureda predsjednika.

Hrvatski predsjednik već dulje vremena inzistira da se zeleno svjetlo Finskoj i Švedskoj, koje su aplicirale za NATO kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine koja je počela 24. veljače, uvjetuje reformom izbornog zakona u BiH.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović u Zemuniku Bio u Zemuniku Milanović o cijeni benzina: "Rast cijena neće stati. Benzin neće više nikad biti jeftin"

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Stevo Pendarovski Nije protiv, ali... "Ako može Ukrajina, može i BiH": Predsjednik Milanović traži da se uvjetuje podrška ulasku u EU

Na sastanku su Milanović i Marin razgovarali o odnosima dviju država koje povezuje članstvo u Europskoj uniji, zatim o NATO summitu koji će se održati u Madridu idućeg tjedna, kao i o sigurnosnoj i političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Milanović prenio je predsjednici finske vlade svoje uvjerenje kako je potrebno nastaviti proces širenja EU.

U tom je kontekstu ponovio svoju podršku za dodjelu statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, ali je upozorio kako se status kandidata istovremeno mora osigurati i Bosni i Hercegovini, te započeti pregovore s državama jugoistočne Europe koje su ispunile tražene uvjete za to.

Istaknuvši kako su stabilnost BiH i ravnopravnost Hrvata u toj državi posebno važni za Hrvatsku, predsjednik Milanović rekao je premijerki Marin kako od partnera iz EU, uključujući Finsku, očekuje više razumijevanja i podrške za interese Hrvatske jer je međusobna podrška smisao savezništva kako u EU, tako i u NATO-u, dodaje se.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene