Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državni ured za reviziju

Financijska revizija političkih stranaka: Godinu završili u minusu, HDZ-u i SDP-u bezuvjetna mišljenja, Bandiću uvjetno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 174 političke stranke, koliko ih je lani djelovalo, Državni ured za reviziju obavio je financijsku reviziju njih 41, za financijske izvještaje stranka izrazio je 28 bezuvjetnih i 13 uvjetnih mišljenja, a o usklađenosti njihova poslovanja 32 bezuvjetna i devet uvjetnih mišljenja.

Revizija je obuhvatila sve parlamentrane stranke, a među onima koje su dobile bezuvjetno mišljenje za financijske izvještaje i usklađenost poslovanja su HDZ, SDP, Most NL, HNS i Neovisni za Hrvatsku.

Stranke napravile velik pomak

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Davorko Vidović uoči izbora Novo okrupnjavanje na ljevici: "Hrvatska živi znatno ispod razine svojih mogućnost"

Među strankama koje su u obje kategorije dobile uvjetna mišljenja su Bandićeva Stranka rada i solidarnosti i Beljakov HSS.

Unatrag 11 godina, od kada pratimo njihov rad, političke su stranke napravile veliki pomak, ističu u Reviziji.

Revizija je ranijih godina davala jedno, zajedničko mišljenje o financijskim izvještajima i poslovanju, no zbog primjene novih standarda izražavaju se dva mišljenja, jedno za financijske izvještaje, drugo sa usklađenost poslovanja.

Usporede li se prihodi i rashodi stranaka koje je obuhvatila revizija, vidljivo je da su, ukupno gledajući, godinu zaključile u minusu od 3,7 milijuna kuna. Naime, prihodi su im bili nešto preko 133 milijuna, a rashodi 137 milijuna kuna.

Glavnina prihoda iz državnog i lokalnih proračuna

Glavninu prihoda čine prihodi iz državnog (gotovo 50 milijuna kuna) i proračuna lokalnih jedinica (52 milijuna), slijede članarine (12,9 milijuna), donacije (13,3 milijuna) i drugi prihodi (5,7 milijuna).

Stranke su u prošloj godini zapošljavale 217 osoba, pokazuju nalazi revizije

Političke stranke nisu jedine u kojima je obavljena revizija. Od listopada prošle do kraja rujna ove godine Državni ured za reviziju obavio je 224 financijske revizije i 104 revizije učinkovitosti, 11 provjera provedbi danih preporuka i naloga te 212 uvida u financijske izvještaje.

Obavio je reviziju svih 20 ministarstava i tri zavoda: za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te za zapošljavanje.

Sva izvješća o revizijama dostavljena su Hrvatskom saboru i DORH-u. Uz izvješća u kojima je izraženo nepovoljno mišljenje, kao i uz ona u kojima su opisane nepravilnosti za koje se sumnja da imaju obilježje kažnjivog djela, DORH-u je dostavljena i dokumentacija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene