Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje stručnjaka

"Grupa 'Najveće drolje osnovnih i srednjih škola' pozivala je na javni linč"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je sporna Facebook stranica ugašena njen odjek u javnosti i dalje je jak. Evo na što upozoravaju stručnjaci...

Stranica 'Najveće drolje osnovnih i srednjih škola' ugašena je i ta je priča razotkrivanjem maloljetnika R.E. koji je sve pokrenuo barem zasad završena. Javnost u regiji i dalje se bavi tim pitanjem, a stručnjaci daju svoje viđenje situacije.

Dvosmislen kontekst

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestio DORH Užas kod Bjelovara: Prisiljavao muškarca da ga služi, maltretirao ga i držao u nehumanim uvjetima Cyberbullying, ilustracija - 1 Pravo na mišljenje nije pravo na uvredu Kada je postalo normalno brutalno vrijeđati druge? Problem koji ima tragične posljedice: "Prvo dolazi nepovjerenje, panični napadaji, pa depresija"

'Ovdje se radi o veoma složenom problemu s obzirom da ima elemenata koji su i intimni i osobni, a radi se o maloljetnim osobama čije se fotografije uzimaju bez njihovog znanja', istaknuo je prof. dr. Dino Abazović s Fakulteta političkih znanosti. O ovom problemu porazgovarali smo i s Irenom Đumić-Jurić Marijanović, psihologinjom i psihoterapeutkinjom. 'Ono što uznemirava je to što je stranica pozivača na javni linč djevojaka koje ističu svoju seksualnost. Fotografije su manje ili više, neke nimalo, seksualno provokativne, ali je osnivač grupe nazivom 'Najveće drolje osnovnih i srednjih škola' fotografije stavio u određeni kontekst. Taj kontekst je dvosmislen. S jedne strane je osuđujući jer se radi o mladim djevojkama koje su već okarakterizirane kao drolje i na taj način se posjetitelji ove stranice najviše i zanimaju procjenom jesu li one to ili nisu. S druge strane, ovaj naslov je seksualno uzbuđujući i poziva na gledanje i komentiranje onoga što djevojke 'same nude' iako su fotografije itekako zloupotrijebljene. Naravno, pitanje izbora ovih djevojaka da se na ovaj način izlažu je pitanje odgoja, izgrađene slike o sebi, samopouzdanja i osobnih vrijednosti, a sve ovo je dovedeno u pitanje današnjim izvrnutim sustavom vrijednosti u društvu', kaže psihologinja.

'Ovo je zlostavljanje, nema veze što su djevojke same stavile slike na Facebook'

Mučan osjećaj

Ističe da su strašni načini opravdavanja zlostavljanja. 'Pitanje je do kada će žene biti 'krive' za svoju seksualnost. U komentarima piše 'sama je to tražila', 'i treba joj tako kad se slikala polugola', 'sama je kriva'... Ovakvi komentari upućuju na shvaćanje da je djevojka koja je istaknula svoju seksualnost samim tim pozvala na zlostavljanje, što se i događa na ovoj stranici, te da je to zlostavljanje opravdano. Tako dolazimo do toga da je seksualno zlostavljanje ili silovanje, također, opravdano ako je žrtva bila seksualno izazovna, te tako možemo čuti slične komentare kao na ovoj stranici 'sama je to tražila'. Na taj način se opravdava zlostavljanje i negira bilo kakva moć rezoniranja i mišljenja kod zlostavljača. Meni je ova stranica izazvala mučan osjećaj i asocijaciju na film 'Optužena' i užasno je sve ovo što se događalo', kazala je za kraj psihologinja i psihoterapeutkinja Marjanović.

Djevojke koje smo kontaktirali sretne su i vjeruju da je sve gotovo. Zahvaljuju medijima koji su stali na njihovu stranu, ali oko ovih slučajeva očekuju jači angažman policije. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene