Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krediti za poduzetnike-početnike

Ima šanse: Evo kako do posla!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladine kritike poslodavcima koje su zadnjih dana učestale, ali i obećanja iz Banskih dvora kako se treba strpjeti jer će posla biti slaba su utjeha stotinama tisuća onih koji su ostali bez posla. Njihova glavna želja je naći posao. Šanse za to ima.

Sezona samo što nije počela. Konobari, kuhari i prodavači su najtraženiji. 'Čak mi se sviđa ova varijanta što dolaze ljudi iz raznih krajeva Hrvatske, iz unutrašnjosti da bi pomogli preko ljeta, usput i zaradili neke novce', kazao je ugostitelj Zlatko Vukičević.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko se može pohvaliti... Objavljeni podaci: Pogledajte koliko je Hrvatima narasla plaća u godinu dana Ilustracija u čemu je problem? Traže direktora već 18 mjeseci! Popularna i dobro plaćena pozicija zjapi prazna

Po istraživanju portala Moj posao, plaća konobara iznosi 3.819 kuna. Kuhara 4.622, a recepcionara 4.223 kune. Tješi i činjenica što se traži srednja stručna sprema i dvogodišnje iskustvo, najviše u Zagrebu. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija pa Istarska. 'S obzirom da se općenito za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju objavljuje najveći dio poslova, onda je logično da ta županija, odnosno regija skoči na prvo mjesto', kazala je Martina Lovrić s portala Mojposao.hr.

>> Evo koja se zanimanja najviše traže u Europi!

Šanse postoje i za nezaposlene. Hrvatska banka za obnovu i razvoj stalno nudi kredite za poduzetnike početnike koji nemaju iskustva. Dosad je odobreno 600 takvih kredita. 'Dakle, povoljni su uvjeti u smislu i kamatne stope i počeka, a s druge strane mi nastojimo tim poduzetnicima početnicima pomoći savjetom u izradi samog kreditnog programa', kazao je Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

Računica najvažnija

Bez takvih poticaja ne bi uspjela ni Manuela, poduzetnica koja je otvorila kozmetički salon. Ima viziju, a rizika se ne boji. 'Mislim da čovjek treba gledati naprijed, i ići naprijed. Ako imate vjeru i ako vjerujete u to, svatko će uspjeti', kazala je Manuela šapro, fitoaromaterapeut.

Bez obzira na to što otvarate, najvažnije je napraviti računicu. Primjerice, od HBOR-a dobijete 700.000 kuna kredita, na rok od 12 godina. Prve dvije godine plaćate samo kamatu između 1.100 i 1.200 kuna, a ostalih 10 godina vaša rata iznosila bi između 6 i 7 tisuća kuna. Kad platite radnike, prostor i sve potrebno bitno je vidjeti hoće li Vam se isplatiti dobit. Najvažnija od svega je ideja jer morate uvjeriti HBOR, ali i sebe da će vam se ulog vratiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene