Kako bi se zaštitila privatnost pacijentica pri kupnji takozvane pilule za dan poslije, od danas se formular za izdavanje tog lijeka - koji sadrži 10-ak intimnih pitanja - može ispuniti i kod kuće.


Odlučilo je tako Ministarstvo zdravlja i Ljekarnička komora, nakon niza negativnih kritika.

Vezani članci Ana Milanović Snimkama iz ljekarne zapalila regiju: Bori se protiv glavobolje dekolteom i cajkama Neodgovaranje zastupnicima u Saboru - 1 Sve više zastupnika žali se jer ne mogu postaviti pitanja Vladi, a i kad ih postave, ne dobiju odgovor: "Nije razvijena ta kultura…"

Ispunjavanje formulara kod kuće, a potom odlazak u ljekarnu - novi je to protokol za kupnju tzv. pilule za dan poslije, kako pacijentice ne bi morale javno odgovarati na intimna pitanja - ako to ne žele.

'Svakoj ženi ponaosob je dan široki prostor da može ili javno iznositi svoj problem pred publikom u ljekarni, ali ako ne želi usmeno, može to odraditi peko formulara', rekao je Siniša Varga, ministar zdravlja.

Traže od Varge povlačenje protokola za 'pilulu za dan poslije'

Osim na stranicama Ljekarničke komore, formular će biti dostupan i u ljekarnama. 'Pacijentica može ući u ljekarnu, ne mora ništa pitati nikoga. Uzet će taj formular, može ga ispuniti i tek nakon tog razgovarati s ljekarnikom', pojasnila je Tihana Govorčinović, stručna suradnica Hrvatske ljekarničke komore.

A ljekarnik, neovisno o formularu, mora postaviti neka intimna pitanja. 'Da bi ljekarnik mogao izdati lijek, da bi primjena tog lijeka bila sigurna i učinkovita u krajnjoj liniji, to su pitanja koja su neminovna koja se moraju postaviti, sa ili bez protokola', Dodaje Govorčinović.

Kršenja prava na privatnost, kažu u Komori - ne bi trebalo biti. 'Nažalost, sve ljekarne nemaju poseban izdvojen prostor za savjetovanje, ali postoji u ljekarnama soba voditelja ljekarne, postoji laboratorij u kojem se može takav razgovor obaviti i zaštiti u potpunosti privatnost svake pacijentice', rekao je Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Treba imati na umu da ljekarnik može odbiti izdavanje pilule, ako zaključi da njezina primjena nije medicinski opravdana. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju