Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorilo Europsko tužiteljstvo

Nova istraga protiv Gabrijele Žalac i njezine suradnice: Na račun ministarstva i fondova častile se po restoranima

Europsko tužiteljstvo Gabrijelu Žalac i njezinu nekadašnju suradnicu tereti da su ministričine privatne troškove podmirivale sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Europsko tužiteljstvo otvorilo je novu istragu protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac. Pod povećalom je istražitelja i jedna bivša zaposlenica ministarstva, a razlog je moguća zlouporaba položaja i ovlasti.

EPPO Žalac i nekadašnju suradnicu tereti da su ministričine privatne troškove podmirivale sredstvima ministarstva i europskih fondova. 

Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti. 

"Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) službeno je pokrenuo istragu protiv dviju osoba – bivše ministrice i bivše zaposlenice hrvatskog Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) – zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Ovo je uslijedilo nakon izvida provedenih u suradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Odgovornost bivše ministrice MRRFEU-a bila je osigurati zakonito trošenje sredstava Europske unije i nacionalnih sredstava, kao i da postupci javne nabave koje provodi MRRFEU budu provedeni sukladno zakonu.

Pročitajte i ovo Gabrijela Žalac ''Za tebe sve'' Procurile poruke Gabrijele Žalac i Josipe Rimac: Pogledajte koga spominju

Pročitajte i ovo Josipa Čulina na sudu - 8 Deset pokajnika Rimac nakon suda: "Poštujem institucije i svoju domovinu. Istina će nas osloboditi"

Međutim, provedenim izvidima utvrđeno je da je bivša ministrica u razdoblju od svibnja 2017. do srpnja 2019. nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene, već u privatne svrhe, i kao takvi nisu bili prihvatljivi za financiranje sredstvima Unije, plate javnim novcem. Tako postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima dijelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta ministrice kao trošak reprezentacije u službene svrhe, iako za to osnova nije bilo, a dijelom uključi u troškove nabave Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Ovakvim plaćanjem privatnih troškova u ugostiteljskim objektima javnim sredstvima bivša ministrica stekla je nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 9.732,35 eura – na štetu financijskih interesa EU-a (85 %) i Republike Hrvatske (15 %).

Također se sumnja da je bivša zaposlenica MRRFEU-a, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti u ime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, pripremila jednostavni postupak javne nabave te je poduzela sve radnje potrebne da troškovi rođendanske proslave bivše ministrice u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Slijedom toga, iznos od najmanje 1.353,77 eura nastao u privatne svrhe bivše ministrice, plaćen je sredstvima iz EU fondova (85 %) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %).

EPPO je neovisni ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a."

Žalac optužena i u predmetu Vjetroelektrane i postupku proisteklom iz te afere

Uskok je ranije optužio Gabrijelu Žalac da je s bivšom državnom tajnicom i nekadašnjom kninskom gradonačelnicom Josipom Rimac, danas Čulina, od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) tražila da investitoru vjetroelektrane odobri kredit od 130.000 eura, smanji tražene tražene instrumente osiguranja kredita te da za potrebe te tvrtke osigura sastavljanje pisma namjere u kojem bi HBOR neistinito naveo dobavljaču vjetroagregata da će kredit biti odobren, a što je predsjednica HBOR-a odbila učiniti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI DETALJI ISTRAGE Kako se namještao državni kredit za vjetroelektrane? Josipa Rimac kod ministara lobirala za kredit, procurili SMS-ovi: "Otmite me"

Čulina je optužena i u postupku koji je potekao iz afere Vjetroelektrane, a u kojem se već nagodilo 11 od ukupno 27 okrivljenika osumnjičenih za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima i slično.

Pročitajte i ovo Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 2 Neslužbeno doznajemo Afera Vjetroelektrane sve neugodnija za Gabrijelu Žalac: Rimac je na jedrenje koje joj je navodno plaćeno kao mito povela i bivšu ministricu?

I u tom je slučaju također optužena bivša ministrica Žalac koju Uskok tereti da je preko stranačke kolegice bratu sređivala polaganje državnog ispita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene