Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Za tebe sve''

Procurile poruke Gabrijele Žalac i Josipe Rimac: Pogledajte koga spominju

Gabrijela Žalac
Gabrijela Žalac Foto: DNEVNIK.hr
Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je krajem prosinca prošle godine optužnicu protiv četiri fizičke osobe i dvije tvrtke: Gabrijele Žalac, Tomislava Petrica, dva vlasnika tvrtke i njihovih tvrtki. Sve četiri osobe optužene su za trgovanje utjecajem i za zloporabu položaja i ovlasti.

Bivša ministrica u vladi Andreja Plenkovića Gabrijela Žalac optužena je krajem prošle godine da je oštetila državni proračun i proračun EU-a kupnjom nerealno skupog softvera.

Sumnja se da je Žalac napumpala vrijednost softvera, pa je plaćeno oko 1,73 milijuna eura, odnosno 12.991.000 kuna, dok su vještaci utvrdili da realna cijena iznosila otprilike 360.000 eura, odnosno 2.700.000 kuna.

Uz Žalac, EPPO je uhitio i nekoliko njezinih suradnika. Optuženi su konzultant Mladen Šimunac, vlasnik tvrtke Ampelos Marko Jukić te donedavni ravnatelj ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric.

Među dokazima i fotografije

Osim vještačenja, istražitelji su priložili kao dokaz fotografije Petrica i Šimunca na rođendanskoj proslavi Žalac, čiji se troškovi još istražuju.

Osim toga, kako piše Telegram, među dokazima su i poruke između Žalac i Josipe Rimac, nekadašnje HDZ-ove državne tajnice.

Pročitajte i ovo Provjereno: Policija od afera do optužnica Političari s optužnicama: Samo je jedan stao pred kamere Provjerenog - "Ja isto želim da se to što prije riješi, jer se puno toga špekuliralo"

Njih dvije već su optužene za pritiskanje HBOR-a u aferi vjetroelektrane i sređivanje prolaska na državnom stručnom ispitu Žalac. Istražitelji su u mobitelu Rimac pronašli grupu na WhatsAppu u kojoj su se dopisivale i o softveru.

Pronađene poruke

Poruke između njih dvije datiraju iz vremena nakon odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), koja je srušila prvi natječaj za ovaj softver. Žalac je nastavila s postupkom povećavši cijenu.

U porukama se spominje podrška osobe "AP". "Srećiceeee. Samo hrabro. Vidim da su i ovi u javnoj nabavi išli kontra. Ako ti tamo nešto treba samo me zovi. Za tebe sve", napisala je Rimac u poruci Žalac.

"Ali gle. Ovo će bit po mom. Što prije", odgovorila joj je Žalac.

Pročitajte i ovo Josipa Rimac AFERA VJETROELEKTRANE USKOK podigao optužnicu protiv Josipe Rimac: Ti meni dozvolu, ja tebi 40.000 kuna svaki mjesec...

"Sutra ćemo dogovoriti s AP, i složimo mi kontru", poručila joj je Rimac.

"Već je on odmah rekao… Ali ja sam ljuta što je on dozvolio ovo. J….e Josipa. Bezveze", odgovorila joj je Žalac.

Žalac je negirala krivnju objašnjavajući kako su za javnu nabavu u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova bili zaduženi ljudi u pojedinim stručnim službama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene