Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI DETALJI ISTRAGE

Kako se namještao državni kredit za vjetroelektrane? Josipa Rimac kod ministara lobirala za kredit, procurili SMS-ovi: "Otmite me"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je početni stav banaka bio da ne treba kreditirati taj projekt, novi detalji otkrivaju kako su Gabrijela Žalac i Josipa Rimac lobirale za državni kredit za projekt vjetropark Krš-Pađene. HBOR je za projekt umjesto traženih 130 milijuna eura odobrio kredit od 80 milijuna eura.

Bivša ministrica Gabrijela Žalac i državna tajnica Josipa Rimac zajedno su, kako sumnja USKOK, pritiskale HBOR da tvrtki C.E.M.P. kao investitoru u vjetropark Krš Pađene osigura povoljniji kredit, i to veći od limita koji je bio određen za državno financiranje.

Jutarnji list navodi kako je bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac još 2018. godine nagovarala najmanje trojicu ministara da joj pomognu izlobirati da tvrtka Milenka Bašića dobije kredit HBOR-a. Radi se o ministrima od kojih su neki, kao i Žalac, bili u Nadzornom odboru HBOR-a.

Također Josipa Rimac i Gabrijela Žalac vršile su, prema sumnjama USKOK-a, kontinuirani nedopušteni utjecaj na predsjednicu uprave HBOR-a Tamaru Perko i predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vuića

Tvrtka C.E.M.P. prvo je projekt planirala realizirati kreditima više stranih i domaćih banaka te HBOR-a, no kako su strane banke prvo smanjivale iznose, a potom i odustale, tvrtki su ostale samo domaće banke i HBOR od kojeg su potom zatražili kredit od 130 milijuna eura.

Detalji USKOK-ove istrage sadrže poruke koje su izmjenjivali Rimac, Žalac i Bašić. 

Lobiranje kod ministara

Istražitelji su uspjeli rekonstruirati seriju kontakata Rimac i Žalac s ljudima koji su odobravali kredite ili su mogli utjecati na to. Iz zapisnika HBOR-a inače se vidi kako se NO ne slaže s kreditima, a onda je HBOR nakon pritisaka ipak odobrio kredit. 

Njih dvije kontaktirale su s ministrom Marićem, Tolušićem, Darkom Horvatom i Garijem Cappellijem te šefom HGK-a Lukom Burilovićem. Tvrtka je umjesto 130 dobila 80 milijuna eura. 

Rimac je tako, utvrdili su istražitelji iz niza poruka, predsjedniku uprave HPB-a Tomislavu Vuiću učestalo slala poruke sa sadržajem "Pazi na moje poduzetnike", "Što je s vjetrašima?".

Dogovorila je i sastanak Milenka Bašića s Vuićem, a Bašić joj je poručivao kako će joj, ako uspije realizirati da dobije traženi kredit od HPB-a, "biti vječni dužnik". Drugom zgodom joj je porukom, nakon što ga je informirala što je sve napravila taj dan, poručio: "Obraduj me za rođendan."

"Tamara nas baš uništava", piše u jednoj poruci Bašić. "Ima i njoj lijeka", piše Rimac Bašiću u trenutku kad se neke banke povlače iz projekta.

Sastanak s Marićem 

U siječnju 2019. Bašiću su Rimac i Gabrijela Žalac dogovorili sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Rimac pak 4. ožujka javlja Gabrijeli Žalac da se sastala s predsjednikom uprave HPB-a Tomislavom Vuićem i sa “Z”, vjerojatno Zdravkom Marićem, sumnjaju istražitelji, Žalac joj šalje podužu poruku: "Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide. Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna." Nakon toga još zaključuje kako vjeruje da će sve biti dobro, piše pak Telegram.

Pronađene su poruke što ih je Žalac 7. i 8. ožujka poslala Josipi Rimac. Tražila je od nje da ponovno zove "prijatelja i Vuića", dok je ona cijelo vrijeme u kontaktu s Tamarom. "Idem sada zvati Zdravka Marića da se to riješi ovaj mjesec", dodaje u jednoj od pronađenih poruka.

S Tolušićem je Rimac o kreditu HBOR-a komunicirala u rujnu 2018. "Pričala sam s Perko u Vinkovcima, i spremna je malo podići omjere, i Milenko Bašić će malo podignuti svoj udio, a kada bi Zdravko Marić još podignuo HPB s 10 na 15, sve bi zatvorili", pisala je Rimac.

Za sve te usluge Bašić je, tvrdi Uskok, Josipu Rimac nagradio i jedrenjem od 2645 eura, a na koje je Rimac povela i Gabrijelu Žalac i Ružicu Njavro, tajnicu u Ministarstvu poljoprivrede, sada također osumnjičenu u istrazi s Rimac. "Otet ćemo te od 6. do 9. kolovoza", napisala je Rimac Gabrijeli Žalac, na što joj je ministrica odgovorila "Otmite me", piše Jutarnji. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene