Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog korupcije

Detalji akcije USKOK-a: Josipa Rimac živjela je u zgradi uhićenog poduzetnika, procurili bizarni detalji

Josipa Čulina
Josipa Čulina Foto: Damjan Tadic/Cropix
Uhićeni su Dijana Vican, bivša rektorica Sveučilista u Zadru i Ante Stanišić, direktor građevinske tvrtke Graditelj svratišta u Zagrebu.

USKOK je izvijestio kako su na području Zagreba i Zadra uhićene dvije osobe zbog sumnje na korupciju. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeko potrebna pomoć Dobra vijest za tri skupine hrvatskih građana: Stiže važan zakon koji bi im mogao uvelike promijeniti život

Uhićeni su Dijana Vican, bivša rektorica Sveučilista u Zadru i Ante Stanišić, direktor građevinske tvrtke Graditelj svratišta u Zagrebu. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o novoj koruptivnoj aferi proistekloj iz jednog od slučajeva povezanih s bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Pleslić nekada Rimac. Sa zadarskog Sveučilišta potvrđuju da je USKOK jutros bio u njihovim prostorijama.

Dekan: "Iznenađen sam, to mi je nespojivo s njom"

"Iznenađen sam jer sam bio njezin bliski suradnik 8 godina kao član uprave i kao prorektor. Poznavajući kulturu rada i njezine metode doista mi je ovaj događaj, bar prema onome što je u medijima jer druge spoznaje nemam, nekako nespojiv s njom", rekao je Josip Faričić, rektor Sveučilišta u Zadru. 

Nižu se i reakcije na najnovija uhićenja. 

"Pitanje je kud će istraga dovesti, jako je teško o tome govoriti, ali prvi pokazatelji ne ukazuju na to da bi trebalo još nekoga uhititi", smatra glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek

"Naravno da svaki put kada se negdje pojavi neka afera, a imali smo i u prošlosti nekih afera sjećate se, to na neki način ruinira ili barem malo škodi tom povjerenju javnosti u akademsku zajednicu", rekao je Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu. 

Ivan Malenica, ministar pravosuđa, rekao je da nema nikakvih saznanja o slučaju te da USKOK radi svoj posao. 

Prema neslužbenim informacijama, sumnja se da je bivša državna tajnica Josipa Rimac urigirala kod Vican za jedan posao na Sveučilištu u Zadru za koji je bila zainteresirana i tvrtka zagrebačkog poduzetnika. 

Josipa Čulina Dijana Vican (Foto: Jure Miskovic/Cropix)

Rimac dobila besplatne režije i tendu?

Dijana Vican uhićena je jer se sumnja da je tražila da Sveučilište ne naplati bankovnu garanciju koju je tvrtka Graditelj svratišta priložila u sklopu natječaja za radove na studentskom domu, doznaje N1

Tijekom natječaja ta je garancija bila među dokumentacijom, no USKOK je utvrdio da Graditelj svratišta nije imao još neke potvrde koje su bile tražene. Navodno se, prema zasad dostupnim informacijama, radilo o potvrdama o nevođenju kaznenog postupka. Zbog toga je, sumnja USKOK, Graditelj svratišta odustao od radova te je Sveučilište odlučilo naplatiti bankovnu garanciju od oko 1,5 milijun kuna, sumnja USKOK.

Međutim, prema tvrdnjama Tužiteljstva, Josipa Rimac na zahtjev direktora Graditelja svratišta Ante Stanišića, traži od Vican da se bankovna garancija ipak ne naplati.

Sumnja se također da je Rimac u zamjenu za to trgovanje utjecajem, od Stanišića dobila mito. Navodno je riječ o mogućnosti da ne plaća režije u stanu u Zagrebu u kojemu je stanovala za vrijeme obnašanja funkcije državne tajnice u Ministarstvu uprave, a koji je bio u vlasništvu Graditelja svratišta te je, sumnja se, dobila i jednu tendu.

Josipa Čulina Zgrada u Mlinovima (Foto: Zeljko Puhovski/Cropix)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene