Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svima jednako

No pasaran: Europska komisija ne da Austriji da smanji dječje doplatke djeci gastarbajtera

Obitelj (Foto: Guliver/Thinkstock)
Obitelj (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Neće proći pokušaj austrijske Vlade da smanji doplatak za dio djece gastarbajtera. Potvrdila je to danas Marianne Thyssen, povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja vještine i mobilnost radne snage. I ne vrijedi to samo za Austriju, nego za sve države EU-a.

''Mobilni radnici imaju pravo na jednake dječje doplatke kao i domaći radnici, bez obzira na to gdje je prebivalište djece. Komisija pomno prati stanje te će preispitati austrijske mjere u pogledu njihove usklađenosti s pravom EU-a ako budu donesene i stupe na snagu'', stoji u odgovoru povjerenice Marianne Thyssen koji je uputila na upit hrvatske eurozastupnice Dubravke Šuice o toj temi.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 Isplata kasni Gdje je zapelo? Velik broj korisnika nije dobio dječji doplatak Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka

Pojedine zemlje, među kojima je i Austrija, u kojoj je mnogo hrvatskih radnika, namjeravaju smanjiti visinu dječjih doplataka koje primaju djeca gostujućih radnika čije obitelji ne žive u toj zemlji te ih prilagoditi standardu zemalja u kojima žive, odnosno standardu zemlje iz koje gostujući radnik dolazi.

Potaknuta istupom jednog njemačkog zastupnika u Europskom parlamentu za obnovom ove inicijative, zastupnica Šuica u lipnju je ponovo uputila pismeno pitanje Komisiji tražeći obrazloženje o poduzetim koracima kako bi se spriječilo usvajanje tih diskriminatornih mjera, na što se danas oglasila i povjerenica Thyssen.

Zajednička pravila

“Uredbama Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti utvrđuju se zajednička pravila za plaćanje obiteljskih naknada za članove obitelji radnika koji borave u državi članici koja nije nadležna država članica radnika. U skladu s tim pravilima, mobilni radnici imaju pravo na jednake dječje doplatke kao i domaći radnici, bez obzira na to gdje je prebivalište djece”, naglašeno je o odgovoru Europske komisije.

Argument protivnika inicijative različitih dječjih doplatka jest da se time ponajprije krši načelo mobilnosti, ali i temeljne vrijednosti na kojima je Europska unija izgrađena. Tendencije za uvođenje te diskriminatorne mjere prisutne su u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji te bi njihovim usvajanjem bio zahvaćen i znatan broj hrvatskih građana i njihove djece.

Šuica se više puta obratila Europskoj komisiji tražeći objašnjenje o poduzetim koracima za sprječavanje diskriminatorne inicijative u pojedinim državama članicama Europske unije kojom bi se smanjio dječji doplatak za djecu stranaca diljem Europske unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene