Obitelj (Foto: Guliver/Thinkstock)
Obitelj (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Neće proći pokušaj austrijske Vlade da smanji doplatak za dio djece gastarbajtera. Potvrdila je to danas Marianne Thyssen, povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja vještine i mobilnost radne snage. I ne vrijedi to samo za Austriju, nego za sve države EU-a.


''Mobilni radnici imaju pravo na jednake dječje doplatke kao i domaći radnici, bez obzira na to gdje je prebivalište djece. Komisija pomno prati stanje te će preispitati austrijske mjere u pogledu njihove usklađenosti s pravom EU-a ako budu donesene i stupe na snagu'', stoji u odgovoru povjerenice Marianne Thyssen koji je uputila na upit hrvatske eurozastupnice Dubravke Šuice o toj temi.

Vezani članci Humanitarna pomoć - 1 EU daje globalno rješenje za COVID-19 Istra Istra ne odustaje: Ponovno pisali Slovencima, ali i Kurzu - ''Budite selektivni, ova situacija nije rezultat sreće''

Pojedine zemlje, među kojima je i Austrija, u kojoj je mnogo hrvatskih radnika, namjeravaju smanjiti visinu dječjih doplataka koje primaju djeca gostujućih radnika čije obitelji ne žive u toj zemlji te ih prilagoditi standardu zemalja u kojima žive, odnosno standardu zemlje iz koje gostujući radnik dolazi.

Potaknuta istupom jednog njemačkog zastupnika u Europskom parlamentu za obnovom ove inicijative, zastupnica Šuica u lipnju je ponovo uputila pismeno pitanje Komisiji tražeći obrazloženje o poduzetim koracima kako bi se spriječilo usvajanje tih diskriminatornih mjera, na što se danas oglasila i povjerenica Thyssen.

Zajednička pravila

“Uredbama Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti utvrđuju se zajednička pravila za plaćanje obiteljskih naknada za članove obitelji radnika koji borave u državi članici koja nije nadležna država članica radnika. U skladu s tim pravilima, mobilni radnici imaju pravo na jednake dječje doplatke kao i domaći radnici, bez obzira na to gdje je prebivalište djece”, naglašeno je o odgovoru Europske komisije.

Argument protivnika inicijative različitih dječjih doplatka jest da se time ponajprije krši načelo mobilnosti, ali i temeljne vrijednosti na kojima je Europska unija izgrađena. Tendencije za uvođenje te diskriminatorne mjere prisutne su u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji te bi njihovim usvajanjem bio zahvaćen i znatan broj hrvatskih građana i njihove djece.

Šuica se više puta obratila Europskoj komisiji tražeći objašnjenje o poduzetim koracima za sprječavanje diskriminatorne inicijative u pojedinim državama članicama Europske unije kojom bi se smanjio dječji doplatak za djecu stranaca diljem Europske unije.