Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PALA KRIJUMČARSKA SKUPINA

Europol razbio međunarodnu mrežu dilera kokaina iz Latinske Amerike u Europu, jedan krak akcije odvijao se i u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europol je objavio kako je u međunarodnoj akciji tijekom koje je razbijen lanac krijumčara kokaina s albanskoga govornog područja uhićeno 45 osoba. U policijskoj operaciji sudjeluje i Hrvatska.

Ukupno 45 osumnjičenih zbog organiziranog šverca kokaina iz Latinske Amerike u Europu uhićeno je u međunarodnoj akciji koju su proveli Europol i Eurojust. Europska policijska asocijacija u utorak je objavila kako je razbijen lanac krijumčara kokaina s albanskog govornog područja, a u njoj su sudjelovala policijska i pravosudna tijela sedam zemalja s ukupno 600 službenika.

U Belgiji i Španjolskoj tijekom utorka pretraženo je ukupno 80 lokacija, da bi bilo uhićeno 45 osoba povezanih s krijumčarenjem droge. Paralelne akcije provedene su i u Italiji, Hrvatskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj, navodi Europol.

Uhićena skupina označena je kao najaktivnija dilerska mreža s albanskog govornog područja.

Kako navodi Europol, sumnja se da su kokain u razne europske luke prevozili iz Latinske Amerike avonima, brodovima i teretnim vozilima. Akcija je bila pripremana mjesecima, a čitava priča počela se odmotavati 2018. u Španjolskoj kada je uhićen visokopozicionirani član te kriminalne organizacije, koji je trenutno u protvoru.

Europol je uspostavio međunarodnu operativnu radnu skupinu čiji su pripadnici izmjenjivali informacije. U Belgiji se akcija zahuktala 2020. godine, a utvrđeno je da je upravo krijumčarska skupina uhićenih opskrbljivala velikim količinama kokaina europsko područje. Upravo s njima povezuju se veće zapljene kokaina na više mjesta u Europi posljednjih godina. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UHIĆENA ŠESTORKA Pali na Martiniku s više od tone kokaina, među uhićenima i Hrvati

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prošle jeseni Nepravomoćno: Osuđena mula koja je na "Tuđmanu" pala s više od kilograma kokaina

U istrazi je utvrđeno kako su članovi krijumčarskog lanca u više zemalja osnivali poduzeća da bi prikrili trag novca, primjerice u Španjolskoj i Hrvatskoj. Često su putovali u Meksiko, Dubai i Kolumbiju, a kriminalne aktivnosti dogovarali su komunikacijskim alatima u kojima su koristili šifre.

U velikoj međunarodnoj akciji iz Hrvatske sudjeluju Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu te Policijski nacionalni tim za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene