Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VLADINE MJERE POMOĆI

Niži PDV na plin, hranu, uloške...: ''Da nema Vladinih mjera, struja bi poskupjela 23 posto, a plin 79 posto''

Premijer Andrej Plenković predstavlja paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan 4,8 milijardi kuna. Njime će se ograničiti rast cijena struje na 9,6 posto, a plina na najviše do 20 posto. Među mjerama su, između ostalog, sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina za građane, jednokratne naknade za umirovljenike.

Paket mjera za ublažavanje rasta cijena koji se očekuje 1. travnja bit će ''sveobuhvatan i vrijedan 4,8 milijardi kuna'', najavio je premijer Andrej Plenković, koji je predstavljanje mjera pomoći započeo opsežnim izlaganjem kako je došlo do rasta cijena plina u svijetu, a završio riječima: ''Da nema Vladine intervencije, od 1. travnja računi za struju bi poskupjeli 23 posto, a za plin 79 posto.''

''Paket mjera se odnosi na kućanstva, poduzeća i poljoprivrednike te je univerzalan - ublažavamo rast cijena električne energije, HEP će podnijeti dio tereta'', istaknuo je Plenković.

''Imamo porezna rasterećenja, socijalne naknade, jednokratne naknade za umirovljenike i potpore za poduzeća, a poseban program su potpore za poljoprivrednike i ribare'', kazao je premijer.

Objasnio je da će rast cijena struje biti limitiran na 9,6 posto, a plin će rasti najviše do 20 posto, naime, ''prosječna cijena može se kalkulirati tek na kraju veljače, koja se uzima kao referentna točka i onda se formira za iduću godinu''.

''Danas u Hrvatskoj prosječna cijena godišnjeg računa za struju u kućanstvu iznosi 3400 kuna. Da ništa ne napravimo, ta cijena bi narasla za 782 kune, na 4182 kune prosječno u godini dana. S našim mjerama, ono što je bilo 3400 narast će na 3725, dakle 325 kuna godišnje. Mjerama smo uštedjeli našim građanima 457 kuna'', izračunao je Plenković.

Niži PDV na plin, hranu, uloške, ulaznice...

Smanjenjem PDV-a na pet posto i Vladinim vaučerima vezano za rast cijene plina doći će do rasta od samo 17 posto. Plenković je objasnio da će se potpore građanima odnositi na sve koji se koriste plinom i ''direktna potpora im je 10 lipa po kilovat satu, odnosno 20 posto projicirane cijene''. ''To će državu koštati oko 600 milijuna kuna, a novac za to će se namaknuti prodajom slobodnih emisija stakleničkim plinovima'', objasnio je predsjednik Vlade.

Potpora za poduzetnike iznosit će 15 lipa po kilovatu, a za vaučere će se prijavljivati kroz HAMAG-BICRO, odnosit će se na sve poduzetnike s godišnjom potrošnjom manjom od 10 gigavat sati.

PDV na plin spušta se interventno s 25 na pet posto, do ožujka 2023. PDV na struju pada trajno s 25 na 13 posto, a PDV na palete, briket, sječku i ogrjevno drvo spušta se s 25 na 13 posto. PDV na hranu s 13 posto na svježe meso, jaja, voće, povrće, ulje i masti, dječju hranu te troškove u poljoprivredi - sadnice, gnojivo, pesticide, bit će spušten na pet posto.

''Dodatno ulazimo i u dio mliječnih proizvoda i smanjujemo s 25 na pet posto na maslac i margarin. Smanjujemo stopu PDV-a i na higijenske uloške i tampone s 25 na 13 posto. Smanjuje se i za ulaznice na sportske, kulturne priredbe s 25 na pet posto'', pobrojao je Plenković.

Najugroženiji građani dobit će i vaučer za struju i plin te će tu mjeru koristiti nešto manje od 50.000 osoba, a koštat će 300 milijuna kuna. Svi umirovljenici će dobiti i jednokratne naknade od 400 do 1200 kuna, ovisno o iznosu mirovine koji primaju.

Pomoć umirovljenicima, ali jednokratno

Oni koji imaju mirovinu do 1500 kuna dobit će jednokratnu naknadu u iznosu od 1200 kuna. Oni koji imaju od 1500 do 2000 kuna mirovine, dobit će jednokratnu naknadu od 900 kuna.

Oni koji imaju mirovinu od 2000 do 3000 kuna dobit će 600 kuna, a oni koji imaju mirovinu u iznosu od 3000 do 4000 kuna dobit će jednokratnu naknadu u iznosu od 400 kuna.

Paketom su predviđene i potpore za poljoprivrednike i ribare, uz ostalo, potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu umjetnoga gnojiva.

Plenković je istaknuo da je paket mjera Vlade solidaran i posebno usmjeren na najpotrebitije stanovništvo te usmjeren na očuvanje i radnih mjesta i kupovne moći građana.

Opetovao je da je riječ o paketu vrijednom 4,8 milijardi kuna, od čega se 2,1 milijarda kuna odnosi na porezna rasterećenja, 1,2 milijarde kuna na potpore poduzetnicima, 800 milijuna kuna za umirovljenike i socijalna davanja, 460 milijuna kuna za ograničavanje cijena struje i 250 milijuna potpore poljoprivrednicima: ''Znatno ublažavamo rast cijena hrane, dotičemo sve slojeve društva, paket je univerzalan i solidaran. Paket će podržati gospodarski oporavak i imati u fokusu najugroženije skupine društva.''

Nejasno je, međutim, i dalje kako će biti zaustavljen rast cijena, odnosno kako će se spriječiti da trgovci ''zanemare'' niži PDV, pa su novinari pitali Plenkovića kako će kontrolirati cijene.

''Ovo je okolnost u kojoj se zahtijeva društvena odgovornost i kompletan doprinos. Svi akteri koji postoje sada u razdoblju koje je pred nama mogu dignuti svoj glas. Da se vidi tko je taj koji želi profitirati kada Vlada nastoji ublažiti udar na standard građana, tu imamo svi ulogu'', kazao je premijer.

Paket mjera za ublažavanje ... by DNEVNIK.hr


Pročitajte i ovo Kupovina Vlada najavljuje mjere Oporba ima svoje ideje za borbu s inflacijom: ''Na taj način sve plaće u Hrvatskoj bi narasle''
Pročitajte i ovo Sjetva - 2 Najteže malim gospodarstvima Čeka nas najskuplja sjetva u povijesti, cijena gnojiva odletjela u nebo: ''Slavonija će proći kao i Titanik''

Uz premijera, na predstavljanju su i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, koji je kazao da u ovom trenutku nema potrebe za rebalansom proračuna, zatim ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Što ako cijene ne budu pratile niži PDV?

Kako će se osigurati da smanjenje PDV-a dovede i do smanjenje cijena, jedno je od ključnih pitanja na koje su i novinari nastojali dobiti odgovor.

Marić nije zanijekao da se već nekoliko puta dogodilo da spuštanje PDV-a ne koincidira sa spuštanjem cijena proizvoda: ''Svjesni smo tih okolnosti i činjenice da smo tržišno gospodarstvo. Želimo da stopa PDV-a bude reflektirana i u cijeni. Održali smo sastanke sa socijalnim partnerima, sindikatima i predstavnicima umirovljenika. Svi su iskazali slično pitanje - da ovo smanjenje PDV-a bude pretočeno u smanjenje cijena. Mislim da svi prepoznaju našu namjeru''.

Pitanje koje također i dalje stoji jest hoće li biti crnih lista onih koji će koristiti uvođenje eura za poskupljenja, a Ćorić je na to odvratio: "Logika je jasno, ako ćemo vidjeti subjekte koji će ići s većim poskupljenjima, to ćemo detektirati jasno. Ako će netko bez razloga dizati cijene, gledat ćemo da ih označimo, zašto ne? Javno ćemo objaviti tko su oni koji se bave nedopuštenom praksom".

Upitan zašto nisu uveli kontrolne mehanizme za proizvode za koje se smanjuje PDV, barem za one za koje se smanjuje na pet posto, Plenković je poručio: ''Vlada šalje jasnu poruku, odriče se tih sredstva u proračunu. Tražit ćemo od Ministarstva gospodarstva da prati cijene i da prati aktere, nalakše je to onda objaviti. Ako se netko bavi usklađivanjem cijena, onda je to kartel. Postoje instrumenti u zakonu i za to".



Novinari su premijera pitali za komentar Mostove najnovije inicijative. Naime, ta je stranka najavila da će pokrenuti opoziv Ćorića zbog afere Krš-Pađene i njegove, kako kažu, nesposobnosti.

''Da se na trepavice postave, neće nikoga maknuti do kraja mandata. A Grbin, Bauk? Da su iz HDZ-a, rastrgali bi ih sad''

''Postoje oni koji ne rade ništa i čiji je jedini smisao da pokreću neke inicijative koje će biti odbijene. Da na trepavicama stoje do kraja mandata, neće maknuti nikoga. Bio to Horvat, Ćorić... Doći ćemo u Sabor, izglasat ćemo i idemo dalje'', poručio je Plenković.

''Pazite koje je to licemjerstvo, na dan kada iznesemo paket od 4,8 milijardi kuna koji je dobar za sve oni dolaze s inicijativom protiv Ministarstva gospodarstva. E, neće proći", poručio je premijer i oporbu nazvao šakom jada.

"Pazite, Grbin je napao Frku-Petešića. Bauk mu se smijao. A vidi njih danas. Pa zato je ovaj uštedio para. Uzima putne troškove, a tu mu je i žena i dijete. ... Ova kampanja na Frku-Petešića je besramna. Čovjek radi kao pas... To je orkestrirana hajka i haranga, politički motivirana'', opetovao je Plenković.

''Zvonka je Milanović nazvao bandom. Hoće li sada Grbina, Bauka nazvati bandom? ... Sad ćemo gledati hoće li se njih razvlačiti mjesec dana ... Napravit ćemo jedno povjerenstvo prate li mediji to kao rast cijena'', kazao je Plenković i zaključio: ''Da su iz HDZ-a, rastrgali bi ih sad''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene