Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija je od SAD-a zatražila da unutar šest mjeseci ukine vizni režim za državljane Poljske, Rumunjske, Bugarske, Cipra i Hrvatske.


"Ukoliko se za šest mjeseci taj problem ne riješi, EU bi mogao uvesti vize za američke diplomate", upozorila je Komisija.

Vezani članci Tjedan filantropije - 2 Hrvatska obilježava Tjedan filantropije: Uključite se i dajte si priliku da postanete bolji ljudi Putovnica (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Na korak do putovanja u SAD bez viza: Premijer tvitnuo dobru vijest

Građani većine zemalja EU-a putuju u niz stranih zemalja bez vize, no državljani nekih novih članica Unije još uvijek trebaju vize za ulazak u SAD, Kanadu i Australiju, podsjeća EurActiv.

Komisija je slično upozorenje uputila Washingtonu i 2008. kada je 12 zemalja EU-a bilo podvrgnuto viznom režimu za putovanje u SAD. U međuvremenu je vizni režim ukinut za osam zemalja, Češku, Estoniju, Grčku, Litvu, Latviju, Mađarsku, Maltu i Slovačku, a na listi su ostale Poljska, Rumunjska, Bugarska, Cipar i Hrvatska koja je članica EU-a postala 1. srpnja 2013. Diplomati spomenutih pet zemalja su kazali da će i dalje bilateralno pregovarati sa SAD-om kako bi se problem riješio.

Zbog blokade američke vlade upitni zahtjevi za vize iz RH

Bruxelles traži da se EU tretira kao "cjelina" te da SAD uzvrati recipročno na viznu politiku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook