Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvaranje službi

Zbog blokade američke vlade upitni zahtjevi za vize iz RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privremeno zatvaranje službi američke vlade zbog sukoba oko proračuna moglo bi otežati postupak dobivanja viza za državljane članica Europske unije kojima još nisu ukinute vize za putovanja u Sjedinjene Države, a među tih pet zemalja je i Hrvatska.

Državljani 23 od 28 članica EU ne trebaju vizu žele li posjetiti SAD, već im je dovoljno ishoditi elektroničko odobrenje. No državljani Bugarske, Cipra, Hrvatske, Poljske i Rumunjske još trebaju zatražiti vize u američkom diplomatskom predstavništvu žele li posjetiti SAD, podsjeća europski portal EurActiv.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Ilustracija u EU bez viza Kosovari slave: "Ukinuta je velika nepravda i stečeno je veliko pravo"

Financiranje rada vladinih agencija i nekih programa prekinuto je i njihovi su zaposlenici na neplaćenu dopustu jer se američki Kongres nije dogovorio o proračunu do krajnjeg roka 1. listopada.

>> Bez kompromisa: Vladine agencije paralizirane

Ta će blokada utjecati i na postupak izdavanja viza u konzularnim odjelima SAD-a u domovini i inozemstvu. Aktualna blokada američke vlade nastupila je 17 godina nakon blokade 1996., koja je trajala 27 dana te svakog od tih dana između 20 i 30.000 zahtjeva za izdavanjem viza nije bilo obrađeno.

Također, 1996. nije bilo obrađeno ni 200.000 američkih zahtjeva za izdavanjem putovnica što je izazvalo i milijune dolara gubitka za američki turistički sektor, navodi televizija NBC. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene