Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financirali Grad i EU

Otvoreno oporavilište za životinje Dumovec: "Ovakvi objekti ne postoje u Hrvatskoj, bit će značajno za zaštitu prirode"

Aktualno Galerija Novo oporavilište za divlje životinje - 1 Novo oporavilište za divlje životinje - 1 Foto: Vijesti u 17 Novo oporavilište za divlje životinje - 2 Novo oporavilište za divlje životinje - 2 Foto: Vijesti u 17 Novo oporavilište za divlje životinje - 3 Novo oporavilište za divlje životinje - 3 Foto: Vijesti u 17 +0 Novo oporavilište za divlje životinje - 4 Galerija 1/4 >>
Ministar Šime Erlić i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorili su novo oporavilište za životinje Dumovec.

Novo oporavilište za životinje Dumovec, objekt značajan za cijelu Hrvatsku vezano za rad znanstvenika na zaštiti prirode i biološke raznolikosti, otvorili su u utorak ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Ovakvi objekti ne postoje u Hrvatskoj, tako da će ovo biti itekako značajno za rad na zaštiti prirode i na biološkoj raznolikosti, za znanstvenike iz cijele Hrvatske, a ne samo iz grada Zagreba", istaknuo je Tomašević na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Hrvoje Prpić Globalni problem Stručnjak pojašnjava što bi mogao biti razlog pada Facebooka i Instagrama, oglasili se iz Mete

Ukupna je vrijednost projekta oko tri milijuna eura, od kojih je 55 posto financirano iz proračuna Grada Zagreba, a ostalo je nacionalna komponenta i EU fondovi.

U oporavilištu će se moći oporavljati divlje životinje koje se zbrinjavaju iz prirode zbog ozljede ili iscrpljenosti, a bit će bitno i za rad državnih službi, poput carine i inspekcije jer će se omogućiti zbrinjavanje zaštićenih vrsta. Također će biti omogućena bolja skrb za sve napuštene životinje.

Novi smještajni kapaciteti djeluju u sklopu Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba te imaju uvjete za prihvat i prijevoz životinja i pružanje veterinarske skrbi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gorski Karabah VIDEO Azerbajdžan uništio zgradu armenskog parlamenta: Sve je prenosila državna televizija

Erlić je objasnio da je riječ o tri faze projekta, u što je uloženo više od sedam milijuna eura europskih sredstava, čemu treba dodati i sufinanciranja Grada i Vlade.

Istaknuo je da su se kroz prioritet ulaganja u zaštitu prirodne baštine na području Hrvatske iz EU fondova realizirala 52 projekta te su se brojni nacionalni i parkovi prirode modernizirali, a među njima i Medvedgrad u Parku prirode Medvednica.

Najavljeni novi projekti

Ulaganja se, kaže ministar, nastavljaju te s nikad većom EU omotnicom sredstava financiraju većinu javnih ulaganja na području Hrvatske, pa tako i u Zagrebu, gdje će se realizirati niz projekata, od Paromlina i biciklističkih staza do niza ulaganja u vrtiće, obrazovne infrastrukture i kulturnu baštinu.

Na konferenciji je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec pozvala osnovne i srednje škole da do 30. travnja prijave učenike na natječaj za dodjelu "Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost".

Pročitajte i ovo Elon Musk Tvornica evakuirana Ekstremni ljevičari upali u tvornicu Tesla, Musk tvrdi: "Ili su najgluplji ekoteroristi, ili samo pijuni loših namjera"

Tomašević je, referirajući se na najavu raspuštanja Sabora i raspisivanja parlamentarnih izbora, rekao da "što prije izbori, to bolje za Hrvatsku da se počnu rješavati problemi koji se ne rješavaju desetljećima".

Dodao je da je oporba, a posebice nakon imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, tražila odmah raspuštanje Sabora.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene