Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gnjusan slučaj

Čelnica udruge za podršku žrtvama o pedofilu iz Rijeke, bivšem voditelju katoličkih skauta: "Oni se uvijek dobro ponašaju u zatvoru. Tamo nema djece"

Bivši voditelj Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije osuđen je nepravomoćno na osam godina zatvora zbog pedofilije. Erika Valić, predsjednica Udruge Ruka za Dnevnik Nove TV govori o slučaju.

Na osam godina zatvora nepravomoćno je osuđen 26-godišnji nekadašnji voditelj katoličkih skauta iz Rijeke. Kriv je za 30 kaznenih djela povezanih s pedofilijom. Među ostalim i za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina te iskorištavanja djece za pornografiju.

Zbog opasnosti od ponavljanja tih kaznenih djela, izrečena mu je i zabrana obavljanja dužnosti u kojima dolazi u kontakt s djecom.

Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga kaže da je nepravomoćno osuđenom mladiću produljen istražni zatvor jer je kazna koja mu je izrečena zatvora veća od pet godina.

Više o samoj presudi razgovarala je s Erikom Valić, predsjednicom Ruke, udruge za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima. Valić ne misli da je kazna od osam godina primjerena. 

"Kazna nije primjerena, jer je on koristio svoju moć nad djetetom, a za to je prema našem Kaznenom zakonu mogao dobiti najviše 15 godina zatvora, što je opet preskočeno i u ovom kaznenom djelu". 

Na pitanje što očekuje dalje, kaže: "Ja se samo nadam da neće biti olakotnih okolnosti koji se uvijek nađu kod ovakvih slučajeva, kao što je bio jedan slučaj gdje su pronađene razne olakotne okolnosti zbog kojih je na kraju pušten i na kaznu uvjetnog otpusta zbog dobrog vladanja u zatvoru. Pedofili se uvijek dobro ponašaju u zatvoru jer tamo nema djece", ističe.

Pročitajte i ovo Svećenik pedofil Milan Špehar moli za oprost Ovo je svećenik koji je priznao da je zlostavljao dječake: "Počinio sam zločine..."

Valić još jednom poziva žrtve da prijave slučajeve. 

"Što više ih izađe van, što je veći pritisak na pravosuđe i na institucije da rade svoj posao, tako će se problemi prije početi riješavati i bit će puno ozbiljniji pristup svemu tome". Valić je komentirala zadnje istupe iz Riječke nadbiskupije oko pedofilije. 

Pročitajte i ovo Mate Uzinić Za Dnevnik Nove TV Uzinić: "Prva žrtva bila je povezana uz župu, spominju se i susreti na plažama. Zataškavanje? Mislim da se više događaju problemi s neupućenošću kako reagirati"

"Stvari su se počele kotrljati mnogo ranije nego što je Uzinić došao, bitno da se nešto konkretno dogodi", kazala je. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene