Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gašenje vatre

Biskupi izdali priručnike kako ne zlostavljati djecu seksualno. Udruga nezadovoljna: "To nisu stvari koje se uče sada. Ili znate što je moral ili ne znate"

Aktualno Galerija Priručnici o zaštiti maloljetnika - 1 Priručnici o zaštiti maloljetnika - 1 Foto: DNEVNIK.hr Priručnici o zaštiti maloljetnika - 2 Priručnici o zaštiti maloljetnika - 2 Foto: DNEVNIK.hr Erika Valić, predsjednica Udruge Ruka Erika Valić, predsjednica Udruge Ruka Foto: DNEVNIK.hr Mate Uzinić, riječki nadbiskup Mate Uzinić, riječki nadbiskup Foto: DNEVNIK.hr +3 Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup Galerija 1/8 >>
Hrvatska biskupska konferencija objavila je dva priručnika u cilju zaštite maloljetnika od seksualnog zlostavljanja. Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus izvještava o tome.

Dva priručnika nalaze se na internetskim stranicama Hrvatske biskupske konferencije - Rane zlostavljanja i Dobre prakse za prevenciju i zaštitu maloljetnika u župi. Autori su jedan dio nazvali zlatna pravila. Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus izdvojila je neka:

  1. Kada pastoralni radnik obavlja neku aktivnost s maloljetnikom, uvijek mora biti vidljiv drugim odraslim osobama.
  2. S maloljetnom osobom ne smije razgovarati ili se ponašati na uvredljiv, neprimjeren ili seksualno provokativan način.
  3. Ne smije fotografirati ili dijeliti slike maloljetnika na društvenim mrežama ili se dopisivati s maloljetnom osobom, a da to ne zna roditelj ili skrbnik.

Erika Valić, predsjednica Udruge Ruka, koja se bavi pružanjem podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima, kaže - edukacija je važna, ali ovo je samo gašenje požara.

Pročitajte i ovo Mate Uzinić Nakon niza skandala Hrvatska biskupska konferencija izdala priručnike za zaštitu od seksualnog zlostavljanja: Pogledajte što je u njima

"To ili znate ili ne znate"

"Priručnik je preveden s talijanskog jezika, znači to je nešto što je već postojalo u Italiji, a s obzirom na to da se to u Italiji ponavlja, nije donijelo nekakvo rješenje, što niti ne može jer to su stvari koje se ne uče sada, nego se uče cijeli život - ili znate što je moral ili ne znate. I tu je bitna represija, kazna, bitan je zakon i bitno je pravosuđe", kazala je Valić.

Podsjetimo, priručnici su objavljeni nakon otkrića svećeničkog zlostavljanja maloljetnika. U ponedjeljak je riječki nadbiskup Mate Uzinić objavio da se radi o 13 dječaka u rasponu od šest do 13 godina.

Pročitajte i ovo Tonči Matulić i Barbara Štrbac Za Dnevnik Nove TV Pročelnik katedre moralne teologije o zlostavljanju u Crkvi: "Radi se o dobru i zlu, istini i laži, pravdi i nepravdi"

Objavljeni su i zbog negodovanja Vatikana na reakciju đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, koji je u ožujku kazao: "On je tada bio tipični starac. Starcu kad uzmete njegov životni ambijent, njemu se ruše svjetovi."

U priručnicima, na kojima piše da su namijenjeni učiteljima, odgojiteljima i pastoralnim radnicima, stoji i to da je potrebno dobro paziti koga se izabire za rad s djecom, ali i to da su istraživanja pokazala kako je u crkvi zlostavljano više muškaraca nego žena.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene