Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraženo 13 osoba

Pulska bolnica bori se s pošasti koja izaziva plikove i svrbež: "Jorgane, madrace, kauče... Sve to sad treba omotati najlonom"

Opća bolnica Pula (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Opća bolnica Pula (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Irina Pucić, glavna sestra u OB Pula, i Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr) Irina Pucić, glavna sestra u OB Pula, i Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Opća bolnica Pula (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Opća bolnica Pula (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Opća bolnica Pula (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Opća bolnica Pula (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Irina Pucić, glavna sestra u OB Pula (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Agresivan i vrlo zarazan oblik svraba pojavio se u pulskoj Općoj bolnici. Do danas je zaraženo 13 osoba pa su posjeti ograničeni. No, iz bolnice poručuju da razloga za paniku nema.

Pet pacijenata i osam zdravstvenih djelatnika zarazilo se svrabom u pulskoj bolnici. ''Djelatnike kod kojih je dijagnosticiran svrab udaljili smo s radnih mjesta u cilju zaštite drugih zaposlenika i pacijenata. Pacijenti su kohortirani u izolacijske sobe'', rekla je Martina Močinić, medicinska sestra za kontrolu infekcija OB Pula.

Bolest se pojavila još prošlog tjedna i proširila velikom brzinom. Razlog - vrlo zarazan oblik svraba, takozvani norveški tip.

Pročitajte i ovo Svrab u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Petero djelatnika zaraženo Epidemija svraba izbila u dijelu pulske bolnice: "Izvor je vjerojatno isti pacijent"

''Ta grinja koja izaziva bolest je bila na nultom pacijentu u jednoj velikoj, velikoj količini i zbog toga je ona posebno zarazna za okoliš'', rekla je Lorena Lazarić Stefanović, mikrobiologinja iz OB Pula.

Posjeti su ograničeni, i to uz zaštitne kape, maske, navlake za obuću i rukavice. Pacijenti za problem znaju, ali ne brinu.

A simptomi su crveni plikovi i neugodan svrbež. Ne uzrokuje ozbiljnije probleme. Evo i kako ga se riješiti.

Pročitajte i ovo Opasnost od pojave stjenica (Foto: Dnevnik.hr) njihovi otrovi razaraju tkivo Neugodne krvopije nakon Dalmacije pojavile se i u Istri, stručnjaci otkrivaju kako se možete zaštititi

''Sve ono što se može oprati, pere se na 60 stupnjeva i to ubija grinju, a ako se ne može na toj temperaturi, recimo jorgani, madraci, kauči i slično, onda treba takve stvari zamotati u najlon i držati sedam dana bez kontakta s čovjekom. Onda će uzročnik uginuti'', rekla je Jasna Valić, epidemiologinja ZJZ Istarske županije.

Sve mjere poduzeli su i u pulskoj bolnici. Rješavanje problema, kažu, nije skupo, ali ih brine izostanak zaraženog osoblja. U posljednja 72 sata nema novooboljelih, ali stanje se i dalje intenzivno prati.

Razgovor s glavnom sestrom OB Pula Irinom Pucić

Je li, s obzirom na zaraženo osoblje, ugrožen rad bolnice?

Rad bolnice gotovo sigurno nije ugrožen. On je otežan. I inače imamo poteškoća sa zdravstvenim kadrom u ustanovi. U situaciji kada je osoblje zaraženo i ne može biti na svojim radnim mjestima, to je sigurno zahtjevnije za organizaciju rada, ali rad nije ugrožen.

Izvještavali smo o šišmišima na traumatologiji, sada svrab - je li problem u higijeni vaše bolnice ili vanjskim čimbenicima?

Sigurno su to vanjski faktori. Šišmiši su ušli u prostorije bolnice kroz neke od otvorenih prozora i nastanili se unutar objekta. Poznato je da šišmiši traže sklonište kada dolazi hladnije vrijeme, a svrab je došao u bolnicu primitkom jednog pacijenta koji je bio zaražen.

Trenutno nema novozaraženih, kada se očekuje prestanak epidemije?

Pratimo situaciju iz dana u dan. Zadnju oboljelu osobu imali smo u subotu, od tada nemamo novozaraženih. Nadam se da će takav trend i ostati. I dalje smo u mjerama opreza, poduzeli smo sve mjere i nadamo se da će se epidemija time i završiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene