Opća bolnica Pula obavijestila je da je među zdravstvenim djelatnicima jednog od odjela Službe za internu medicinu otkrivena epidemija svraba.

Galerija


"Izvor epidemije najvjerojatnije je oboljeli pacijent kod kojeg se postavila sumnja na svrab. Radi se o bolesti koja se vrlo lako prenosi u bliskom kontaktu s oboljelom osobom tijekom uobičajenih radnih procesa pružanja zdravstevne skrbi", istaknuli su iz pulske bolnice, prenosi Glas Istre.

Vezani članci Sumnjivac za napad u Češkoj (Foto: Policija) Otkriven identitet napadača: "Umislio je da je bolestan i da ga nitko ne želi liječiti, odlazio je u sve bolnice" Epidemija svraba, Sisak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Panika u Sisku: Epidemija se širi vrtićima i školama, ugroženi su i stanovnici doma umirovljenika

U suradnji sa Službom za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarnom insepkcijom obavljen je epidemiološki izvid te su propisane protuepidemijske mjere, dodali su iz bolnice koja će zbog situacije smanjiti prijem i posjete na odjelu do završetka epidemije.

"Nema razloga za paniku"

Ravnateljica Pulske bolnice Irena Hrstić u razgovoru za DNEVNIK.hr kazala je kako je oboljelo petero od ukupno 1300 zaposlenika, a danas nije bilo novo oboljelih.

"Jučer je počelo i jučer je sankcionirano. Danas nema novooboljelih i nema razloga za paniku", kazala je ravnateljica Hrstić.

Svrab je kožna zarazna bolest koju uzrokuje ju grinja Sarcoptes scabiei var. hominis., a među ljudima se prenosi kontaktom sa zaraženom osobom. Bolest prati jaki svrbež i crvenilo kože.

Grinja Sarcoptes scabiei var. hominis. obitava u površinskom sloju kože u kojemu kopa kanaliće u koje oplođena ženka polaže jaja, piše na stranicama Zavoda za javno zdravstvo.

Grinja naseljava prvenstveno mjesta na kojima ima najmanje žlijezda lojnica, jer loj stvara nepovoljne uvjete za njen život i razmnožavanje. Oplođena ženka polaže dnevno 2-3 jaja. Na čovjeku grinje mogu živjeti 1-2 mjeseca, a izvan njega obično ne prežive dulje od 48-72 sata.