Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oceani i mora u sve su većim problemima

U morima i oceanima dovoljno je plastike da se 400 puta omota Zemlja: Izložba u Zagrebu pokazuje prave razmjere zagađenja

Prema nekim procjenama mora i oceani u ovom su trenutku zatrpani s pet bilijuna komada plastike što je dovoljno da čak 400 puta omotaju Zemlju po ekvatoru. Kada brojke nisu dovoljno učinkovite, tu su podvodne fotografije.

Plastika i otpad koje možemo vidjeti na površini mora tek su 5% od plastike koja se nalazi u ostatku oceana. Zato se na izložbi fotografija Art and Ecology želi pokazati prava slika zagađenja.

Osim plastičnih boca na fotografijama se mogu naći i gume, odbačene kade,
obuća. Dio izložbe se sastoji od skulptura našeg svjetski poznatog umjetnika Stephana Lupina koje su napravljene od prirodnih materijala, drveta koje je on osobno izronio.

Nastavi li svijet ovim trendom, UN procjenjuje da bismo do 2050. godine
u moru mogli imati više plastike nego ribe. Iz svjetske organizacije za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera poručuju da im je cilj podizanje svijesti, ali i spajanje ekologije i ekonomije

Izložba Art and Ecology može se pogledati u Francuskom institutu do kraja mjeseca. Fotografije i skulpture mogu se i kupiti, a sav prihod odlazi za akcije čišćenja mora.

Sve o izložbi pogledajte u prilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene