Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kriv?

Eko bomba prijeti Kopačkom ritu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Edukacija o prirodnim ljepotama Baranje, čini se, Hrvatskim šumama smeta. Udruzi Zeleni Osijek naložili su da uklone panoe i promatračnice koje su postavili na pustari Zlatna greda u blizini Kopačkog rita.

U udruzi smatraju da problem leži u tome što su otkrili ilegalna odlagališta otpada na područjima kojima gospodare upravo Hrvatske šume. Uvjereni su da je ovo osveta Hrvatskih šuma jer im je zbog njih, kažu, propao projekt hladnjače za odstrijeljenu divljač.

Pročitajte i ovo Goleme štete na šumama - 3 Milijun i pol kubika "Nema mirovanja, cijelo ovo ljeto će se intenzivno raditi": Golema šteta u šumama nakon nevremena Provjereno: Politika - 3 Donosi Provjereno Priča čovjeka koji dobro zna kako se zapošljava u Hrvatskim šumama: "Smetao sam im jer nisam htio krasti"

Kada su Zeleni Osijek uzeli pustaru Zlatna greda u koncesiju nisu se ni nadali da će nailaziti na ilegalna odlagališta otpada u blizini. 'Pretpostavka je, budući da u Zlatnoj Gredi žive samo dva stanovnika i dvije obitelji ovdje, a najaktivniji je lovački dom tako da je to njihov komunalni otpad', rekao je Dinko Šešić iz udruge Zeleni Osijek te dodao kako su za to lovačko društvo zadužene Hrvatske šume.

'Ne znam da li je to naš ili nečiji drugi otpad, ne mogu tvrditi, ovo je sad prvi puta da čujem', istaknuo je Dragutin Vračević iz Hrvatskih šuma u Osijeku. Ali nije prvi put da Zeleni otkrivaju ilegalna odlagališta u šumi. 'Ilegalno animalno odlagalište samo nekoliko desetaka metara od hladnjače za divljač u parku prirode Kopački rit kojim upravljaju Hrvatske šume Osijek', naglašava Jasmin Sadiković iz Zelenih.

'Od tih 3.000 posjetitelja što oni kažu, tko kaže da dio toga nisu oni ostavili?', pita se Vračević. Mogli su, ali jedino ako se osnovnoškolci bave lovom. 'Ovdje dovodimo preko 2.000 ljudi godišnje, ponajviše djecu, osnovnoškolce jer je jedan od naših najvećih programa škola u prirodi', kaže Šešić.

Jedan od najvećih programa Hrvatskih šuma trebala je biti hladnjača za odstrijeljenu divljač, ali Zlatna Greda je zaštićeno kulturno dobro u kojem se takvi pogoni ne smiju graditi. 'Sigurno se pogodovalo i oni su to izlobirali jer ne bi to sami Zeleni Osijek, vjerojatno to postoji u konzervatorskom zavodu i u ministarstvu kulture neki lobi', smatra Vračević.

Zeleni sumnjaju u drugačiji lobi. 'Ovo sukob uprave šuma podružnice Osijek sa zakonima Republike Hrvatske, a najveći je problem u nama jer smo na tom terenu i što smo nepoželjan svjedok', zaključuje Sadiković. Hoće li pustarom u budućnosti šetati lovci ili osnovnoškolci teško je reći. I jedna i druga strana smatra da je u pravu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene