Zbog visokih temperatura zraka i osjećaja sparine danas je hitna pomoć imala daleko više intervencija. Ekipa Dnevnika Nove TV provela je dan s liječnicima i tehničarima.

Galerija Proveli smo dan na terenu sa ekipom hitne pomoći - 3 Proveli smo dan na terenu sa ekipom hitne pomoći - 1 Proveli smo dan na terenu sa ekipom hitne pomoći - 2 +8 Proveli smo dan na terenu sa ekipom hitne pomoći - 4

Prva smjena zagrebačke hitne nije stigla popiti ni jutarnju kavu, a već je stigao poziv na hitnu intervenciju. Do pacijentice valja stići što prije. Vozili smo prema zagrebačkoj Dubravi. Prazne su ceste, stiže se vrlo brzo, izvijestio je reporter Ivan Čorkalo.

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija Tragedija kod Virovitice: Djevojčica (1,5) preminula zbog respiratornog aresta, liječnici je nisu uspjeli spasiti Hitna pomoć na moru Život na otocima: Hrvatska napokon brzim brodicama uspostavlja hitnu medicinsku pomorsku službu

Stigli su do bake koju bole noge pa joj izmjerili tlak i šećer. Vitalne funkcije bile su u redu. No riječ je 81-godišnjakinji s kroničnim bolestima. Pad i ležanje na podu uzrokovalo je stres. Ekipa hitne ništa ne prepušta slučaju.

"Vraćala sam se natrag iz šupe i popiknula sam se tu na ovima i pala sam na nos i više se ne mogu dić, nisam se mogla dić", kazala je baka koju su jedva nagovorili da pođe s njima da joj slikaju nos.

"Po našoj procjeni radi se o slomljenom nosu, desio se prijelom, zbog toga je morala ići na hitni prijem na Rebro na otorinolaringologiju na zbrinjavanje", kazala je Marta Gunjević, liječnica u Zavodu za hitnu pomoć Zagreb i dodala kako je "danas je gospođi rođendan i eto nažalost joj se to dogodilo".

Nije se predugo čekalo na novu intervenciju. Poziv je stigao iz staračkog doma. Pacijent srednjih godina, u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Nije se dugo dvojilo hoće li ga prevesti u bolnicu.

"Pozvani smo zbog teškog disanja i bolova u trbuhu i kad smo došli i dalje se žalio na bolove u trbuhu i bio je dosta loših vitalnih paramatera i zbrinuli smo ga sa svim potrebnim mjerama", rekla je liječnica Ena Tolić.

Lakših i težih intervencija, jedna ekipa u smjeni ima desetak. Dnevno nekada bude i do 200 izlazaka na teren. Goran je medicinski tehničar u Hitnoj već 23 godine. Nema što nije doživio.

"Gužva, treba da se probijete, da li je vruće, kiša, pacijent di je, neki su na podu, neki na tavanu, podrumu. Od teških prometnih, do svega. Dan danas koliko radite neke vas stvari pogode. Pogotovo djeca i mladi ljudi, uvijek je to teško", kaže Goran Ljeskovac.

Lakše je zbog godišnjih ovih dana u Zagrebu, ali samo za ekipe na terenu. Telefoni u dispečerskom centru ne prestaju zvoniti. Poziva dnevno stiže oko tisuću, a najmanje zbog hitnih situacija.

"Ovo su primljeni pozivi. Tri hitna, a sve ostalo su savjeti. Ako možete dat savjet, možete, ako ne, morate i njih primiti, nakupi se svega i svačega, onda za hitne stvari ako ih ima 10 do 15 posto, nemate auto", kaže liječnica u Hitnoj Marina Bišćan.

Na telefon ih se često ih se vrijeđa, omalovažava, kritizira. A možda baš u tom trenutku nekome život visi o koncu.

"Nama to oduzima dosta vremena i možda često oni kojima je potrebna hitna intervencija, čekaju. Nama bi jedna linija za savjete dobro došla", kaže liječnik Jozo Brkić.

Kao i više razumijevanja ljudi za posao koji obavljaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju