Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni i na radikalnije poteze

Đakovo: Prosvjed za ergelu zbog 'sulude uredbe Vlade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko sedam stotina Đakovčana okupilo se danas na mirnom prosvjedu na središnjem đakovačkom Trgu dr. Franje Tuđmana.

Prosvjed je Grad Đakovo organiziran jeu znak protivljenju Vladinoj ljetošnjoj uredbi o pripajanju ergela Đakovo i Lipik u jedinstven Hrvatski centar za konjogojstvo sa sjedištem u Lipiku, a kojim su te dvije ergele izgubile pravnu osobnost.

Pretprošlog tjedna taj je centar i registriran, a što je bio povod za današnje, od ljetos treće prosvjede Đakovčana za Ergelu čija je tradicija duža od 500 godina..

'Sinoć sam se u Babinoj Gredi sastao s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem kada je dogovoreno da će u idućih deset dana đakovačkoj Ergeli biti vraćena pravna osobnost. Ne bude li taj dogovor ispoštivan, Đakovo je spremno na još radikalnije poteze, kada ovaj trg neće biti mjesto mirnog prosvjeda nego bojno polje', rekao je s pozornice okupljenim prosvjednicima gradonačelnik Zoran Vinković.

Pročitajte i ovo Božični bal lipicanaca - 1 Čarobna atmosfera Božićna bajka iz Đakova: "Karte su prodane prije tri mjeseca, a oni su ponos Slavonije i cijele Hrvatske" Kosta Kostanjević, ravnatelj Sportskih objekata iza kulisa Pozadina drame na Hipodromu: "Morali smo se odlučiti na radikalan potez"

>> Najavljeni novi prosvjedi: Ergela izgubila pravnu osobnost

Prosvjede, obilježene brojnim transparentima, podržali su osječko-baranjski župan dr. Vladimir Šišljagić, dožupan dr. Dinko Bzrić, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo te predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac.

'Suluda uredba kojom je Ergela Đakovo izgubila pravnu osobnost nije jedini krivi potez ove Vlade', izjavio je Šišljagić. Prosvjedu je prethodio svojevrsni 'rat priopćenjima' između gradske vlasti, koju čini koalicija SDP-HNS-HDSSB, i oporbenog Gradskog odbora HDZ-a koji je kasno sinoć objavio priopćenje u kojem Đakovčane poziva da, kako je u njemu istaknuo njegov čelnik Ante Raspudić, 'ne nasjedaju na politikantske igre gradonačelnika Vinkovića'.

'HDZ je u proteklo vrijeme intenzivno radio kroz stranačka tijela, uz pomoć potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, ministara Tomislava Ivića i Petra Čobankovića, na lobiranju za pravnu samostalnost Ergele i dobili smo čvrsta obećanja da će Vlada RH u iduća dva mjeseca riješiti pitanje te ustanove kako bi bila potpuno neovisna i samostalna', naveo je Raspudić u priopćenju. Dodao je kako je uvjeren da je i gradonačelnik Vinković za to znao, no da je ipak organizirao današnje prosvjede, a što HDZ ocjenjuje 'još jednim u nizu politikantskih obračuna i sukoba Zorana Vinkovića s tendencijom daljnje gospodarske izolacije Đakova'. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene