Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Raspliće se priča o primateljima dvostrukih mirovina u Hrvatskoj i BiH.


Federalni ministar branitelja Zukan Helez ponavlja:' Ukoliko se otkrije da netko prima duplu mirovinu, morat će izabrati iz koje države želi primati mirovinu, ali će i kazneno odgovarati za davanje lažne izjave'. No, u Ministarstvu branitelja kažu da se o tome nije razgovaralo, nego je dogovorena razmjena dokumentacije. 'Ne ovdje nismo govorili o kaznenom progonu. Ako on ima osnova za kazneni progon u BiH, on će to pokrenuti', rekla je Vesna Nađ, pomoćnica ministra branitelja.

Vezani članci Policija u BiH, ilustracija Brutalno prebili mladog Dalmatinca u BiH: "Nitko mu nije pomogao. Nalazi se u komi" Milorad Dodik Veleposlanici u BiH na hitnom sastanku: Unija neće tolerirati secesionističke korake

Od 2006. Hrvatska i BiH imaju Ugovor o zbrinjavanju ratnih stradalnika. U mirovinskom Zavodu kažu da se isplata vrši po jednostavnom principu. Kažu da se ne radi o duplim mirovinama nego da ratni stradalnici u BiH primaju invalidninu, a da im se mirovina u Hrvatskoj isplaćuje umanjeno za taj iznos. Ima i onih koji su u mirovini temeljem radnog staža u BIH.

>>
Rojs prima mirovinu u Hrvatskoj i u BiH za isti ratni put. Hoće li biti kazneno gonjen?

'Tu nema nikakvog prekršaja odnosno zloupotrebe Ugovora. To je normalna stvar, Ugovor se krši jedino u trenutku kad osoba koristi mirovinu iz jedne države, a živi u drugoj gdje radi', rekla je Teodora Marinović, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

HZMO je dosad zaprimio 16 330 zahtjeva za HVO mirovinu. Više od polovice zahtjeva je odbijeno, a ostatak temeljito provjeren. Nedavno su iz Sarajeva dobili zahtjev za dodatnom provjerom korisnika. 'HZMO isplaćuje HVO mirovine za 6 809 korisnika. U Hrvatskoj dobiju iznos umanjen za invalidninu koju primaju tamo', objasnila je Marinović.

Sporne bi mogle biti jedino tzv. predsjedničke mirovine koje se dobiju ukazom šefa države. U pravilu se dodjeljuju generalima. 'Oni su očito iskoristili mirovinu u BiH predsjedničkim ukazom, toga ima i u drugim državam poput SAD-a, da oni mogu u mirovinu bez obzira na godine staža i godine života', rekao je Pero Kovačević. Cjelokupnu dokumentaciju pregledat će zajedničko povjerenstvo koje mora utvrditi ima li u njima nepravilnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju