Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar hrvatskih branitelja i njegov BiH kolega odlučili su stati na kraj onima koji za isti ratni put mirovinu primaju i u Hrvatskoj i u BiH.


'Očekujem da će se takva nepravda otkloniti jer svatko može primati samo jednu mirovinu', rekao je predsjednik Ivo Josipović novinarima u Karlovcu nakon svečanog primanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini u povodu proslave pravoslavnog Božića.

General Ljubo Ćesić Rojs i desetak generala godinama primaju mirovine i od Hrvatske i od BiH. Kako su neki visoki časnici istodobno mogli biti u dvije vojske, steći činove u dvije vojne formacije, a zatim i povlaštene mirovine, istražit će ministarstva branitelja Republike Hrvatske i Federacije BiH, o čemu su se, po pisanju medija, dogovorili ministri dviju država.

Vezani članci Zoran Milanović (Foto: Pixsell,Dalibor Urukalović) Hoće li Milanović biti SDP-ov kandidat za predsjednika Republike? Aktivirao se i obilazi podružnice stranke Ljubo Ćesić Rojs (Foto: Dnevnik.hr) Rojsova tvrtka državi duguje 1,2 milijuna kuna, MUP pozvan u potragu za dva "nestala" kamiona

'Sveukupno imam 8,5 tisuća kuna.Neka nađu rješenja ako je nešto nelegalno neka mi oduzmu i jednu i drugu mirovinu. Nemam nikakve privilegije ni besplatnu cestarinu ni ništa', rekao je Rojs.

>> Matić: Nema revizije invalidskih mirovina pripadnika HVO-a

Dvostruke mirovine bile su tema nedavnog sastanka ministra Matića s njegovim BiH kolegom Zukanom Helezom. Dogovorena je razmjena dokumentacije i provjera popisa. ''Kad razmjenimo i utvrdimo vidjet ćemo pravu situaciju i sukladno tome povući odgovarajuće mjere', rekao je tada Matić, a njegov kolega Helez rekao je kako svi oni koji imaju penzije i u Hrvatskoj i u BiH bit će izuzeti iz prava ovdje i bit će pokrenut kazneni postupak protiv njih.

Ante Prkačin ima dva generalska čina, Onaj HV-a i Armije BiH. Kaže da mu nije palo na pamet zatražiti ni jednu mirovinu jer je obrana domovine pitanje časti. 'Očekivati od onog tko nije imao obraza tko se toliko trudio.Nije to bilo lako i jednostavno doći do tih dvojnih invalidnina raznih papira i dokumentacije. Nije bilo zgodno ni po šalterima nositi takvu dokumentaciju. Onaj tko je bio spreman to napraviti od takvog očekivati da se odrekne jedne mirovine to je iluzija', smatra Prkačin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook