Polaganje vijenaca na žrtve Domovinskog rata, ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)
Polaganje vijenaca na žrtve Domovinskog rata, ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)

Za zločin u Joševici, kada je ubijen 21 hrvatski civil, optuženi su pripadnici izviđačko-diverzantske grupe paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine koje tužiteljstvo tereti da su 16. prosinca 1991. upali u selo Joševica naoružani vatrenim oružjem s prigušivačima i obilazili kuće.


Zbog ubojstva 21 hrvatskog civila u selu Joševica kod Gline u prosincu 1991. godine na 15 godina zatvora u ponedjeljak su nepravomoćno osuđeni ratni pripadnici srpskih paravojnih postrojbi Dušan Žarković i Bogdan Jednak, dok su zbog nedostatka dokaza oslobođeni njihovi suoptuženici George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović, kojima se također sudilo u odsutnosti.

Za zločin u Joševici optuženi su pripadnici izviđačko-diverzantske grupe paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine koje tužiteljstvo tereti da su 16. prosinca 1991. upali u selo Joševica naoružani vatrenim oružjem s prigušivačima i obilazili kuće.

Kada bi u kućama nekoga zatekli, iz neposredne blizine ispalili bi im hice u glavu i vitalne dijelove tijela i na su taj način ubili 21 osobu. Jedan od najbrutalnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu tada je uspjela preživjeti samo jedna žrtva kojoj su pucali u usta i vrat.

Većina ubijenih u Joševici bila je starije životne dobi, no jedna je žrtva bila maloljetna.

Obrazlažući presudu, sudac zagrebačkog Županijskog suda Tomislav Juriša kazao je da je zločin u Joševici bio pomno planiran te da je iza njega stajao vrh vojne, političke i obavještajne strukture tzv. SAO Krajine. I počinitelji su bili odabrani, kazao je sudac.

Dodao je i da je sud uvjeren kako su i trojica oslobođenih sudjelovala u zločinu, ali nije bilo dokaza za osuđujuću presudu. (Hina)