Tomislav Horvatinčić na trećem suđenju (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Tomislav Horvatinčić na trećem suđenju (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Žalba na presudu protiv Tomislava Horvatinčića Općinskog suda u Šibeniku podnesena je 2. svibnja.


Općinski sud u Šibeniku 71-godišnjeg Tomislava Horvatinčića osudio je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće.

Vezani članci Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Pravna stručnjakinja za Dnevnik Nove TV otkrila što treba promijeniti da se ubrzaju sudski procesi koji traju godinama Slika nije dostupna DORH smatra da će na novom suđenju dokazati da je Horvatinčić bio ubrojiv

Horvatinčiću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom za sve vrste motornih vozila u trajanju od pet godina računajući od dana pravomoćnosti odluke, s time da se vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

"Žalba je podnesena zbog odluke o kazni te Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku predlaže da nadležni županijski sud uvaži žalbu i preinači presudu tako da se optuženiku za počinjeno kazneno djelo izrekne stroža zatvorska kazna kako bi se postigla svrha specijalne i generalne prevencije i time utjecalo na svijest građana o pogibeljnosti istih i sličnih kaznenih djela, kao i kako bi se postiglo pravedno kažnjavanje za teška kaznena djela protiv sigurnosti prometa", priopćilo je državno odvjetništvo.

Podsjetimo, treća presuda Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara objavljena je u ožujku na Općinskom sudu u Šibeniku i proglašen je krivim.

Dobio je četiri godine i 10 mjeseci zatvora, a u kaznu mu se uračunava i pritvor. Zabranjeno mu je upravljanje svim motornim vozilima idućih pet godina i mora platiti 190.000 kuna troškova. Budući da je kazna manja od pet godina, ne mora odmah u zatvor.

Jedrilica Santa pazienza pod talijanskom zastavom sudarila se s 12-metarskim gliserom Santa Marina, koji je plovio pod hrvatskom zastavom kod otoka Maslinovik u blizini Primoštena. Na gliseru i jedrilici nalazile su se po dvije osobe. Horvatinčić i njegova suputnica iz glisera prebačeni su na policijski gliser, dok se za dvoje ljudi s jedrilice koji su pali u more tragalo dva i pol sata. Pronađeni su mrtvi.

Pet poginulih i 233 uhićenih u sukobima prošloga tjedna u Venezueli, Maduro obećao da će kazniti izdajice