Tomislav Horvatinčić na trećem suđenju (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Tomislav Horvatinčić na trećem suđenju (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Žalba na presudu protiv Tomislava Horvatinčića Općinskog suda u Šibeniku podnesena je 2. svibnja.


Općinski sud u Šibeniku 71-godišnjeg Tomislava Horvatinčića osudio je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće.

Vezani članci Tomislav Horvatinčić (Foto: PIXSELL) Tko je Tomo Horvatinčić? Kontroverzni poduzetnik poznat po nesrećama i projektima koji su izazvali prosvjede Slika nije dostupna DORH smatra da će na novom suđenju dokazati da je Horvatinčić bio ubrojiv

Horvatinčiću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom za sve vrste motornih vozila u trajanju od pet godina računajući od dana pravomoćnosti odluke, s time da se vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

"Žalba je podnesena zbog odluke o kazni te Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku predlaže da nadležni županijski sud uvaži žalbu i preinači presudu tako da se optuženiku za počinjeno kazneno djelo izrekne stroža zatvorska kazna kako bi se postigla svrha specijalne i generalne prevencije i time utjecalo na svijest građana o pogibeljnosti istih i sličnih kaznenih djela, kao i kako bi se postiglo pravedno kažnjavanje za teška kaznena djela protiv sigurnosti prometa", priopćilo je državno odvjetništvo.

Podsjetimo, treća presuda Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara objavljena je u ožujku na Općinskom sudu u Šibeniku i proglašen je krivim.

Dobio je četiri godine i 10 mjeseci zatvora, a u kaznu mu se uračunava i pritvor. Zabranjeno mu je upravljanje svim motornim vozilima idućih pet godina i mora platiti 190.000 kuna troškova. Budući da je kazna manja od pet godina, ne mora odmah u zatvor.

Jedrilica Santa pazienza pod talijanskom zastavom sudarila se s 12-metarskim gliserom Santa Marina, koji je plovio pod hrvatskom zastavom kod otoka Maslinovik u blizini Primoštena. Na gliseru i jedrilici nalazile su se po dvije osobe. Horvatinčić i njegova suputnica iz glisera prebačeni su na policijski gliser, dok se za dvoje ljudi s jedrilice koji su pali u more tragalo dva i pol sata. Pronađeni su mrtvi.

Pet poginulih i 233 uhićenih u sukobima prošloga tjedna u Venezueli, Maduro obećao da će kazniti izdajice