Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon dugo vremena, konačno jedna dobra vijest: mjere štednje i novi nameti dali su rezultata.


U moru loših pokazatelja - pada proizvodnje i potrošnje, ovaj podatak mogao bi barem spriječiti nova zaduženja. Slavko Linić kao autor svog prvog proračuna za sada može biti zadovoljan.

Vezani članci Tomislav Ćorić Ministar Ćorić otkrio hoće li ove godine biti smanjenja PDV-a na hranu Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Tomašević traži 227 milijuna kuna izvučenih kroz afere, dio optuženih i dalje radi za Grad, a njihovi odvjetnici tvrde: "To ne mijenja ništa"

Ono što su pokazatelji u prva četiri mjeseca ove godine jest kako je država prihodovala 35,5 milijardi kuna. Još uvijek trošimo više nego što imamo, očekivano, kao i u posljednjih 20 godina. Potrošili smo 39,5 milijardi kuna u prva četiri mjeseca ove godine.

Kad uspoređujemo prva četiri mjeseca ove i prošle godine, onda se može uočiti rast od 1,8 milijardi kuna u prihodima, no u isto vrijeme prošle godine država je trošila 324 milijuna kuna manje.

Slavko Linić zasad ima razloga za osmijeh na licu, no postoji čitav niz proračunskih bombi, koje bi mogle eksplodirati do kraja godine. naravno, kod poreza je najveći rast, i tu jest novi PDV, ali on se računa od travnja, iako je uveden 1. ožujka.

Veliki je porast u porezu na dobit, no kod trošarina Vlada stoji mršavo, što znači da je zbog velike cijene benzina smanjena potrošnja nafte. No paralelno su Hrvati počeli više pušiti cigarete pa je tu veća potrošnja.

Vlada je s viškom od dvije milijarde kuna odlučila smanjiti deficit. Sasvim je jasno da se s tim novcem neće ići u potrošnju i kupovanje glasova, jer izbori su nedavno prošli. Očito će se taj novac trošiti da se država manje zadužuje i znači da nećemo morati uzimati dodatnih dvije milijarde kuna za pokrivanje proračunskih rupa.

To je važno jer hrvatska više praktički nema prostora za novo zaduživanje. U ovo doba prošle godine, Hrvatska je bila u minusu 6,2 milijarde kuna, a u ovom trenutku proračun je u minusu od 3,99 milijardi kuna. Takozvani "sveti cilj" od 8,8 milijardi kuna se ne smije premašiti ove godine. Sve iznad toga bila bi potpuna katastrofa. Sve što je ispod te granice znači da će se država manje zaduživati i da će se obistiniti onaj plan Slavka Linića, gdje bi pri kraju mandata ova Vlada počela vraćati svoje kredite, a ne zaduživati se kako bi iste plaćali.

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.