Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poraz pravne države

Država će brodarima koji su godinama gradili bespravnu luku sagraditi legalnu - vrijednu više od 18 milijuna eura"

Aktualno Galerija Posljedice požara na mini kruzeru - 4 Posljedice požara na mini kruzeru - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Posljedice požara na mini kruzeru - 3 Posljedice požara na mini kruzeru - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Posljedice požara na mini kruzeru - 2 Posljedice požara na mini kruzeru - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Posljedice požara na mini kruzeru - 1 Galerija 1/4 >>
Gorjelo je i u okolici Splita. Vatra je gutala brod vrijedan milijune i to u luci koja se već godinama nelegalno širi. Reporteru Dnevnika Nove TV Ivanu Kaštelanu to je priznao i ravnatelj lučke uprave.

Turistički brod s osamnaest kabina noćas je bio u plamenu. U Bajnicama između Splita i Omiša trideset vatrogasaca gasilo ga je satima. Pukom srećom vatra se nije proširila na susjedne brodove.

"Da je bio drveni bilo bi puno gore. Ali isto su drvene obloge, plastični materijali koje smo tribali kasnije skidat jer je ispod metal koji je bija vruć i morali smo hladit to da dođe temperatura u neku normalu", rekao je Stanislav Bandalo, DVD Dalmacija Dugi Rat. 

Očevid je pokazao da nema elemenata kaznenog djela. Požar je izazvala transformacija električne i toplinske energije.

U pitanju je luka koja se već godinama širi bez dozvole nasipavanjem građevinske šute. Česti su i prizori poput ovog da se uz more spaljuje otpad.

Novom nasipavanju pomorskog dobra  ekipa Dnevnika Nove TV svjedočila je i danas.

Na upit jesu li radovi koje tamo vidimo zapravo bespravni kao što su i do sad bili ravnatelj Lučke uprave SDŽ Domagoj Maroević odgovorio je: "Tako je, nažalost u ovom trenutku su svi radovi na tom dijelu bespravni".

"Praktički se borimo i Općina i brodari, da nekako saniramo taj dio da mogu brodari mogu staviti svoja plovila radi sigurnosti samih plovila, ali to nije rješenje", rekao je Tonči Bauk, načelnik općine Dugi Rat.

Za rješenje koje bi bilo zakonito počeli su prikupljati dokumentaciju.

Pročitajte i ovo Zatvor - 4 Puni su ideja Dramatičan pokušaj bijega iz hrvatskog zatvora: "Dolazi sve gora i gora populacija zatvorenika"

"Moramo napravit idejni projekt i prometnog rješenja na tom području, isto tako radimo promjenu prostornog plan", rekao je Bauk..

"Lučka uprava bi krenula sa ishođenjem lokacijske dozvole i negdje 2026. ili 2027. bi počeli s izgradnjom luke", rekao je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ.

Prva susjeda, luka u Krilu Jesenice, još je jedna u potpunosti bespravna luka koja je dom mini kruzera vrijednih stotine milijuna eura. Brodovi su priljubljeni jedan uz drugi, i eventualni požar poput ovog noćašnjeg bilo bi puno teže ugasiti.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li kako klima utječe na globalnu trgovinu? "Ovi poremećaji imaju dalekosežne posljedice"

Pročitajte i ovo Amfora - 2 Vrlo rijetke Baš u pravo vrijeme! Tražili su drogu, a pronašli antičke amfore: Jedna je posebno zanimljiva

"Nažalost u ovom trenutku je to hodanje po ledu. Srećom sezona za brodare u Krilu je relativno duga, tako da relativno kratak period borave u luci. Ali sa sigurnosnog aspekta ovaj način vezivanja zasigurno nije adekvatan", rekao je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ.

Ali za koji dan stiže građevinska dozvola za rekonstrukciju ove nelegalne luke, koja će državu stajati više od osamnaest milijuna eura. Nadaju se sredstvima iz Europske unije. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene