Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puni su ideja

Dramatičan pokušaj bijega iz hrvatskog zatvora: "Dolazi sve gora i gora populacija zatvorenika"

Aktualno Galerija Zatvor - 1 Zatvor - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Zatvor - 2 Zatvor - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Zatvor - 3 Zatvor - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Zatvor - 4 Galerija 1/4 >>
Filmski scenarij u riječkom zatvoru – dvojica zatvorenika pokušala su pobjeći. Vrijedno su kopali rupu u zidu i planirali izaći na ulicu u trenutku velikog riječkog karnevala te se stopiti s maškaranom povorkom.

"Dio zida su odstranjivali metalnom šipkom. To su stare zgrade, derutne, gdje se žbuka sama od sebe ruši, i oni su tu vidjeli priliku i pokušali su kroz jedan zid, jer on gleda na glavnu ulicu, doći do slobode", opisao je Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije dok je objašnjavao kako su dvojica zatvorenika pokušala pobjeći iz riječkog zatvora.

Trenutak je idealan, mislili su, jer upravo je u nedjelju tom ulicom prolazila karnevalska povorka i vjerojatno su planirali uklopiti se u masi. U ostvarenju pomalo filmskog plana, dvojicu riječkih zatvorenika spriječili su pravosudni policajci.

Pročitajte i ovo Policijska potjera u Zagrebu Kriminala je sve više Filmska potjera u Zagrebu razotkrila veliki problem, prometni stručnjak: "Trebalo bi promijeniti zakone jer su oni zastarjeli"

Sve okolnosti se utvrđuju, zatvorenici će biti sankcionirani, a podignut će se i razine sigurnosti.

"Za istražne zatvorenike ne postoje kazne. Može se njima uskratiti odlazak u kantinu, primanje paketa, telefonski poziv. Bijeg nije kazneno djelo. Oni nisu nikoga ozlijedili, nego su napravili štetu na državnoj imovini i pitanje je hoće li se tražiti da tu štetu namire", pojasnio je Krešo.

Zatvorenicima ne nedostaje ideja

Ideja i hrabrosti zatvorenicima ne nedostaje. Naime, u 2022. godini zabilježeno je sedam pokušaja bijega, najviše u posljednjih pet godina. Iste godine zatvorenici su pet puta u svom naumu i uspjeli.

"Imamo problem zbog zgrada jer su u centrima gradova - u Zadru, Šibeniku i Rijeci. Zgrade nisu adekvatne, to su zgrade koje su bile neko privremeno rješenje, a ostale trajno", rekao je Krešo reporterki Dnevnika Nove TV Karli Trstenjak.

Pročitajte i ovo Vuk Zaštićena vrsta Užas u Dalmaciji! Netko je objesio obezglavljeno tijelo vučice, kazne su do 4000 eura! Stručnjaci: "Oni se žele maknuti od nas"

"Dolazi sve gora i gora populacija zatvorenika. Međutim, bojimo se da zatvorski sustav nema odgovor, ne prati te trendove, nisu spremni na sve što nam dolazi i što će nam dolaziti", zaključio je.

Rješenje vidi u modernizaciji sustava, ali i ulaganju u ljude čiji je posao osigurati da kažnjenici svoju kaznu odsluže do kraja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene