Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrlo rijetke

Baš u pravo vrijeme! Tražili su drogu, a pronašli antičke amfore: Jedna je posebno zanimljiva

Aktualno Galerija Amfora - 4 Amfora - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Amfora - 3 Amfora - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Amfora - 2 Amfora - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Amfora - 1 Galerija 1/4 >>
U potrazi za drogom u obiteljskoj kući u Cavtatu policija je pronašla vrijedne i rijetke antičke amfore. O kakvom nalazu se radi i gdje su amfore završile, izvijestit će novinarka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Tražili su drogu, a pronašli antičke amfore. Policija je u pretresu obiteljske kuće u Cavtatu pronašla vrijedne predmete.

"Riječ je zapravo o tri vrlo rijetke i zanimljive amfore, čiji kontekst nalaza ne znamo, ali možemo pretpostaviti da su iz Cavtatskog akvatorija", rekla je Helena Puhara s Odjela za arheologiju Muzeja i galerija Konavala.

Pročitajte i ovo Vuk Zaštićena vrsta Užas u Dalmaciji! Netko je objesio obezglavljeno tijelo vučice, kazne su do 4000 eura! Stručnjaci: "Oni se žele maknuti od nas"

Policija je pretragu obavljala zbog sumnje da je u kući droga namijenjena preprodaji. Ovom ulovu nisu se nadali.

"Pronađeno je 12 stabljiki marihuane i preko 300 grama sušene marihuane. Međutim, pronađene su i tri amfore. Obzirom da vlasnik nije imao nikakvu relevantnu dokumentaciju policija je zatražila mišljenje konzervatorskog odjela u Dubrovniku koji je dao svoj stručni nalaz i u sklopu njega naložio da se one adekvatno zbrinu", objasnila je Andrijana Biskup iz PU dubrovačko-neretvanske.

Amfore su zbrinute u Pridvorju u odjelu za arheologiju Muzeja i galerija Konavala. Došle su kao iznenađenje, baš pred pripremu izložbe o amforama i drugim trasnportno skladišnim posudama s cavtatskih lokaliteta. Jedna od ove tri amfore posebno je zanimljiva.

"U ovom obliku je zapravo ne nalazimo na našoj obali, u cjelosti ovako sačuvane. Naročito ovu, Sjeverno-afrička amfora, leptiminus, tuniške provenijencije, koja se proizvodila od 1. do 3. stoljeća i služila je za transport ribljih prerađevina", objasnila je kustosica odjela za arheologiju Muzeja i galerija Konavala Helena Puhara.

Pročitajte i ovo Umirovljenik Siromaštvo na svakom koraku Nakon što potroše na hranu, umirovljenici nemaju gotovo ništa: "Ako šparam cijeli mjesec, ostanu mi dva, tri eura"

Pronalazak amfora mora se prijaviti, jer svi nalazi predstavljaju kulturno dobro i kao takvi vlasništvo su Republike Hrvatske. Samo amfore s valjanom dokumentacijom pojedinac može imati u privatnom vlasništvu. Svako vađenje iz mora i prisvajanje ovakvih primejraka može se kazniti zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene