Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Dnevnik Nove TV

Drugi dio velikog predizbornog istraživanja: Evo što se događa nakon prekrajanja izbornih jedinica, dvije su u središtu pozornosti

Aktualno Galerija Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je drugi dio najrelevantnijeg predizbornog istraživanja Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je drugi dio najrelevantnijeg predizbornog istraživanja Foto: DNEVNIK.hr Rezultati predizborne ankete: Podrška u 8. izbornoj jedinici Rezultati predizborne ankete: Podrška u 8. izbornoj jedinici Foto: DNEVNIK.hr Rezultati predizborne ankete: Broj mandata u 8. izbornoj jedinici Rezultati predizborne ankete: Broj mandata u 8. izbornoj jedinici Foto: DNEVNIK.hr Rezultati predizborne ankete: Broj mandata u 8. izbornoj jedinici Rezultati predizborne ankete: Broj mandata u 8. izbornoj jedinici Foto: DNEVNIK.hr +3 Rezultati predizborne ankete: Podrška u 7. izbornoj jedinici Galerija 1/8 >>
U Dnevniku Nove TV predstavljen je drugi dio velikog predizbornog istraživanja po izbornim jedinicama.

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je drugi dio najrelevantnijeg predizbornog istraživanja – ovog puta za sedmu i osmu izbornu jedinicu.

Osmu izbornu jedinicu čine Rijeka, dijelovi Primorsko-goranske županije te cijela Istarska županija. Tradicionalno je "crvena", no razlika između HDZ-a i SDP-a se, pogotovo nakon prekrajanja izbornih jedinica, polako smanjuje, iako još postoji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Tko utvrđuje i objavljuje rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor?

Prema istraživanju, SDP u osmoj izbornoj jedinici uživa podršku 26,1 posto ispitanika. Na drugom je mjestu HDZ sa 17, 6 posto podrške, što je nekih 9 postotnih poena manje. Na trećem je mjestu IDS s partnerima koje podržava 13 posto ispitanih. Valja naglasiti da su među IDS-ovim partnerima u ovoj izbornoj jedinici i Reformisti, a u većini ostalih jedinica idu sa SDP-om.

Slijedi platforma Možemo! s 9,4 posto podrške te koalicija oko Domovinskog pokreta s 5,3 posto podrške. Prag ne prelaze, ali su mu relativno blizu, koalicija Mosta i Hrvatskih suverenista koju podržava 4,5 posto ispitanika te Radnička fronta koja je na nešto malo više od 3 posto podrške. Sve ostale stranke i liste pojedinačno podržava manje od 2,5 posto ispitanih, a neodlučnih je čak 14,1 posto.

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je drugi dio najrelevantnijeg predizbornog istraživanja Rezultati predizborne ankete: Podrška u 8. izbornoj jedinici Foto: DNEVNIK.hr

Kada se ovi brojevi pretvore u mandate, SDP sa svojih 26 posto podrške uzima pet mandata, a HDZ sa 17 posto podrške četiri. Koalicija okupljena oko IDS-a dobila bi dva mandata, baš kao i platforma Možemo!. Obzirom da prelaze prag, jedan mandat ide i Domovinskom pokretu i koalicijskom partneru, stranci Pravo i pravda.

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je drugi dio najrelevantnijeg predizbornog istraživanja Rezultati predizborne ankete: Broj mandata u 8. izbornoj jedinici Foto: DNEVNIK.hr

Kao i u devetoj i desetoj izbornoj jedinici – što je pokazao prvi dio istraživanja Dnevnika Nove TV – i u osmoj ima nekoliko graničnih mandata: do jednog mandata može Most, koji je jako blizu prelasku praga, a po još jedan dodatni mandat mogu uzeti SDP i IDS. Ovisno o tome tko bi ih dobio, mandate mogu izgubiti HDZ, DP i platforma Možemo!.

Sedma izborna jedinica

Sedma izborna jedinica se proteže na čak pet županija: cijelu Karlovačku i Ličko-senjsku te dijelove Zadarske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije. Tako se nakon prekrajanja izbornoj jedinici u ovoj, apsolutno najvećoj, nalaze istovremeno Petrinja, Matulji i Obrovac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Znate li gdje i kako glasati?

Prednost i u njoj ostvaruje HDZ čiju koaliciju podržava 32,7 posto ispitanih. Na drugom je mjestu SDP-ova koalicija koju podržava 21,2 posto, treći je Domovinski pokret s partnerima i 11,2 posto podrške, četvrta koalicija Mosta i partnera koja je ravno na pet posto, odnosno izbornom pragu.

Tik ispod praga ostaje platforma Možemo! koja je na 4,7 posto podrške te Reformisti, koji i ovdje idu mimo SDP-a i uživaju 4,3 posto podrške. Svi ostali ostvaruju pojedinačno manje od 2,5 posto podrške, a visok postotak neodlučnih vidimo i ovdje – 12,2 posto.

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je drugi dio najrelevantnijeg predizbornog istraživanja Rezultati predizborne ankete: Podrška u 7. izbornoj jedinici Foto: DNEVNIK.hr

Prema istraživanju bi HDZ s partnerima dobio 7, Rijeke pravde 4, Domovinski pokret s partnerima dva, a Mostova koalicija 1 mandat. I ovdje ne nedostaje graničnih mandata, a vidimo da su prelasku praga jako blizu Možemo! i Reformisti tako da mogu uzeti po jedan mandat na štetu jednog mandata HDZ-a, DP-a ili Mosta, odnosno njihovih koalicija.

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je drugi dio najrelevantnijeg predizbornog istraživanja Rezultati predizborne ankete: Podrška u 7. izbornoj jedinici Foto: DNEVNIK.hr

U osmoj izbornoj jedinici SDP ima prednost pred HDZ-om od oko 9 posto, ali i samo jednog mandata. U sedmoj izbornoj jedinici HDZ ima oko 11 postotnih poena prednosti pred SDP-om, ali i čak tri mandata.

"Pouka priče: D'Hondt zaista može nekog razveseliti, a nekoga dotući, ali sve to upućuje na to da se sve stranke i sve liste itekako trebaju potruditi unutar ovih posljednjih nekoliko dana kampanje. Naizgled male prednosti zaista mogu u konačnici učiniti ogromnu razliku", napomenuo je Krešić.

Ukupan broj mandata u četiri izborne jedinice

Nakon što su predstavljeni rezultati izbora u četiri izborne jedinice – sedmoj, osmoj, devetoj i desetoj – u virtualnoj sabornici vode HDZ i partneri koji imaju ukupno 26 mandata. SDP i Rijeke pravde imaju točno 10 manje, odnosno 16. Domovinski pokret s partnerima ima opet deset manje, dakle šest, dok Možemo! i Most imaju po tri, te IDS dva.

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je drugi dio najrelevantnijeg predizbornog istraživanja Rezultati predizborne ankete: Ukupan broj mandata u 7., 8., 9. i 10. izbornoj jedinici Foto: DNEVNIK.hr

Nova TV je istraživanje naručila od agencije IPSOS, koja je telefonskim anketiranjem ispitala reprezentativni uzorak od 600 ispitanica i ispitanika, i to od 4. do 11. travnja. Greška na ovakvom uzorku po izbornoj jedinici iznosi 4 posto.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene