Fotografije muškarca u kolicima koji lopatom čisti snijeg u okolici zgrade u Španskom u kratkom su roku postale viralne. Na društvenim mrežama objavila ih je njegova susjeda iz kvarta, a u reakcijama su se mnogi pitali zašto on to mora raditi, odnosno gdje su njegovi susjedi.

Galerija Objava na društvenim mrežama koja je u kratkom roku postala viralna (Foto: screenshot/Facebook Zakaj volim Špansko) Dragan Vasić, dobri duh Španskog (Foto: Dnevnik.hr) Dragan Vasić, dobri duh Španskog (Foto: Dnevnik.hr) +2 Dragan Vasić, dobri duh Španskog (Foto: Dnevnik.hr)

Muškarac o kojem je riječ zove se Dragan Vasić, a za Dnevnik.hr objasnio je zašto je sam lopatom razgrtao snijeg: "Nije da susjedi neće pomoći, moji su susjedi najbolji u gradu Zagrebu. Oni sve očiste.

Vezani članci "Oluja jezera" u SAD-u FOTO/VIDEO Prizori koji slamaju srca: Rana zimska oluja zatrpala gradove s gotovo dva metra snijega, dva života ugašena Čišćenje snijega (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Kazne i za vozače i za stanare: Ne očistite li snijeg, punit ćete državnu blagajnu

No ja samoinicijativno krenem čistiti kuda nije moguće proći, jer tu nitko ne čisti, ni protupožarni put ni ove staze, jer ne znamo kome pripadaju. Pripadaju li zgradama, Gradu, Zrinjevcu... To mi ne znamo.

Nema ni nekakve ustanove koju bi osoba u invalidskim kolicima mogla nazvati i kazati: 'Ja sam osoba u kolicima, stanujem tu i tu, dođite da se to počisti i napravi reda'. Toga kod nas nema, to mi nemamo u gradu.

U svome sam kvartu od 1989. godine, i svake godine samoinicijativno izađem s lopatom, ali svi susjedi, tko god prođe, svi pitaju treba li pomoći, i pomognu, naprave. Ali ja to ipak samoinicijativno radim, jer nitko nema obavezu ove staze održavati čistima.

Nema ni nekakve ustanove koju bi osoba u invalidskim kolicima mogla nazvati i kazati: 'Ja sam osoba u kolicima, stanujem tu i tu, dođite da se to počisti i napravi reda.' Toga kod nas nema, to mi nemamo u gradu. To bi možda trebalo postojati negdje, možda u gradskoj četvrti, da osoba koja je u kolicima može nazvati i reći: 'Treba mi očistiti prolaz da mogu doći do tržnice, ambulante, pošte, banke...' Tako da možemo funkcionirati samostalno.

Ljudi će pomoći, svi su jako dobri, ali oni ne mogu napraviti ono što ja želim - želim doći do tržnice, kupiti kruh, pozdraviti se i družiti s ljudima... A ne da budem u zatvorenom prostoru.

Trebalo bi se znati tko ove staze čisti, i požarne putove, kome to pripada. Te staze za pješake ne pripadaju ulazu zgrade, to je javna površina. A tko čisti javne površine? I kad se čiste?"

Dragan Vasić, dobri duh Španskog (Foto: Dnevnik.hr) Objava na društvenim mrežama koja je u kratkom roku postala viralna (Foto: screenshot/Facebook Zakaj volim Špansko) Foto: screenshot/Facebook Zakaj volim Špansko

Na pitanje je li bilo situacija da u kvartu nije mogao zbog različitih prepreka stići do neke lokacije, odgovara: "Nije bilo takvih situacija, dobro se snalazim, znam ja i zaobići, i napraviti veći krug ako treba, ali ima nekih prijelaza koji još nisu baš uređeni, mogli bi se spustiti rizoli. A i za one koji su već spušteni nije se išlo po pravilima koja određuju koliki bi trebali biti nagibi. Jer rizol koji se spušta, a visok je 20 cm, onda vam u trotoaru treba biti prosjek od metar, metar i dvadeset, da dobijete normalnu kosinu koja se može savladati. Ako je nagib prevelik, može doći i do prevrtanja ili kretanja unatrag."

Upitan što bi htio poručiti nadležnim službama i svojim susjedima, odgovara: "Službama za održivanje i uređenje gradske četvrti i grada poručio bih da onaj tko nešto zaprlja, to i počisti za sobom. A tako i susjedima: da bar budu tako vrijedni i složni da svatko očisti svoje parkirno mjesto."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju