Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada usvojila strategiju

Ministrica predstavila strategiju za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u četvrtak usvojila nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine, koja usklađuje sve politike na području promicanja prava osoba s invaliditetom s dostignutim standardima na globalnoj razini i trendovima kojima je cilj da osobama s invaliditetom sva područja života i djelovanja budu otvorena i pristupačna.

Strategiju je izradilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a ministrica Nada Murganić istaknula je kako je time osiguran nastavak u kreiranju multisektorske politike promicanja prava i izjednačavanja mogućnosti sa ciljem osiguranja većeg stupnja kvalitete života za osobe s invaliditetom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Nacionalna strategija obuhvaća 16 strateških područja, a kroz 78 mjera razrađeno je 199 aktivnosti čiji su nositelji tijela državne uprave, lokalna samouprava, znanstvene institucije i organizacije civilnoga društva.

"Za razliku od prethodne, ova strategija sadrži mjerljivije pokazatelje temeljem kojih će se dobiti realniji prikaz provedbe zadanih mjera", kaže Murganić i napominje da je za provedbu mjera i aktivnosti za ovu godinu osigurano 323,4 milijuna kuna, za iduću godinu 347,2 milijuna kuna, a za 2019. godinu 335,1 milijun kuna.

Premijer Andrej Plenković poručio je kako je važno da javnost prepozna koliko Vlada i državne institucije pridaju pozornosti pitanjima ključnima za kvalitetniji život, veću integriranost i jednakost osoba s invaliditetom, kojih u Hrvatskoj ima oko 500 tisuća. Strategija će biti, ističe, ključna podloga za unapređivanje pojedinih zakonskih tekstova i rješenja.

U Hrvatskoj su u veljači 2016. godine, pa podacima Hrvatskog registra za osobe s invaliditetom, zabilježeni podaci za 511.194 osobe s invaliditetom, što je 11,9 posto stanovništva. Od toga je 39,8 posto ženskog, a 60,2 posto muškog spola. U Registru su zabilježeni podaci za 35.367 djece s većim teškoćama u razvoju (6,9 posto) od čega je 38 posto djevojčica i 62 posto dječaka.

Za provedbu mjera sredstva iz lutrije i EU fondova

Na konferenciji za novinare nakon Vladine sjednice ministrica Murganić navela je da će se za provedbu mjera i aktivnosti, uz proračunska, koristiti sredstva koja se dobivaju iz nacionalne lutrije i europskih fondova.

Ministarstvo je nadležno za najveći broj mjera i aktivnosti kojima se jača uloga obitelji, kako bi osobe s invaliditetom u okviru svojih obitelji ostvarile sve što im je potrebno (pravo na brak, reproduktivne spolne i druge obaveze, potrebe i mogućnosti), kazala je.

Ostaje dosadašnja razina prava za osobe s invaliditetom, primjerice status njegovatelja, status roditelja njegovatelja, materijalna pomoć kroz invalidnine, doplatka za njegu i pomoć u smještaju u ustanove, a osnažuje se organiziranje smještaja kako bi se što više osoba s invaliditetom uključilo u zajednicu.

Želimo ojačati smještaj osoba s invaliditetom u stambenim zajednicama, da i oni budu dio susjedstva, prostora u kojem živimo, da nisu dislocirani u velikim ustanovama, objašnjava ministrica.

Nadogradnja u odnosu na postojeće stanje, ističe, vezana je uz edukaciju i uključivanje osoba s invaliditetom u svijet rada, obvezu pristupačnosti obrazovanja, otklanjanja arhitektonskih barijera, jačanja dostupnosti informacijskih i komunikacijskih sredstava i dr.

Želimo prvenstveno jačati svijest o potrebi osoba s invaliditetom kao punopravnih i jednakopravnih članova našeg društva, naglašava Murganić, pa će se zato nastaviti s jačanjem usluge asistenata. Kroz njihovu pomoć, pratnju i tumačenje znakovnog jezika osobe s invaliditetom mogu biti bolje uključene u svakodnevni život.

Murganić je pohvalila suradnju sa svim udrugama i civilnim inicijativama za rad za osobe sa invaliditetom i najavila da će u svibnju biti održana prva sjednica Vladina Povjerenstva za osobe sa invaliditetom, koje će pratiti provedbu strategije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene