Gotovo deset mjeseci istražitelji su slagali mozaik cijele priče napada na Markovom trgu u kojem je teško ozlijeđen policajac. 23-godišnjak iz Kutine 12. listopada 2020. u 8 ujutro zapucao je iz automatskog oružja na trojicu policajaca i teško ozlijedio jednog. Radilo se o činu terorizma.

Galerija


Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu zbog terorizma protiv mladića koji se ubio nakon što je prošlog listopada ranio policajca pucajući na zgradu Vlade RH pri čemu, kako je utvrđeno, nije imao pomagače ili poticatelje.

Vezani članci Zabijen nož u stol Drama u zagrebačkoj školi: Pijan uletio na roditeljski sastanak, mahao nožem pa ga zabio u stol. Svladao ga bivši pripadnik ATJ Lučko Na Markovom trgu održan prosvjed pod nazivom Šum u eteru protiv mjera Kriznog stožera - 1 FOTO Na Markovom trgu prosvjed protiv mjera Stožera, okupilo se tek 20-ak ljudi: "Dosta nam je laži"

"Motiv bezumnog napada još nije poznat iako je policija provela opsežnu istragu", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Rađena su brojna vještačenja, obavljena je pretraga obiteljske kuće i oduzeti su brojni predmeti kojima se koristio 23-godišnji napadač, od računala, USB stickova, a pretraženi su svi korisnički računi koje je mladić imao na internetu.

Obavljeni su i razgovori s velikim brojem građana, te članovima uže i šire obitelji, kolegama s posla kao i s većim brojem osobama s kojima je 23-godišnjak uspostavio telefonsku komunikaciju. Odvjetništvo je izdalo i europski istražni nalog radi pribavljanja određenih podataka iz Republike Njemačke, no zaključeno je kako mladić u svom pohodu nije imao nikakivog pomagača niti poticatelja o čemu se je nagađalo na početku.

Nakon napada, Markov je trg ograđen, no još nije poznato do kad će barikade ostati na njemu.

"Treba reći kako se ovdje nalaze štićeni objekti prve kategorije - zgrade Vlade, Sabora. Iz ministarstva unutarnjih poslova kažu kako se plan osiguranja ovdje konstantno usklađuje i nadopunjuje", javio je reporter Domagoj Mikić i dodao kako će se, s obzirom na planiranu obnovu štićenih objekata oštečenih potresom, plan osiguranja u narednom vremenu zasigurno mijenjati.

"Ono što je sigurno jest da će mnogim mladencima koji su planirali doći na slikanje ovdje na Markov trg barikade i dalje kvariti sliku", zaključio je Mikić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr