Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odbačena kaznena prijava

DORH utvrdio: Napad na Markovu trgu u listopadu bio je čin terorizma

DORH je odbacio kaznenu prijavu za terorizam protiv 23-godišnjaka koji je 12. listopada prošle godine pucao ispred zgrade Vlade i ozlijedio policajca jer si je napadač oduzeo život.

S obzirom na to da je napadač preminuo, isključena je mogućnost kaznenog progona, javio je DORH nakon što su utvrđene sve okolnosti napada na Markovu trgu u listopadu prošle godine.

Pročitajte i ovo Teroristi u Crocus City Hallu u Moskvi - 2 Mučnih 90 sekundi užasa "Ubijte ih bez milosti, dolazimo u ime Boga": Islamska država objavila zatrašujuću snimku napada u Moskvi Domagoj Mikić na Markovu trgu DETALJI ISTRAGE Nakon deset mjeseci složen mozaik bezumnog čina na Markovu trgu, barikade i dalje ostaju: "Motiv napada još uvijek nije poznat"

23-godišnji mladić iz Kutine tog je jutra oko osam sati otvorio rafalnu paljbu iz automatskog oružja prema trojici policajaca, od kojih je jedan teško ozlijeđen. Napadač je potom pobjegao, a policija je njegovo tijelo pronašla u Ulici Jabukovac. 

U opsežnom kriminalističkom istraživanju DORH je ispitao članove uže i šire obitelji napadača, njegove prijatelje, kolege i poznanike, izvršena je obdukcija napadača, pretresen njegov dom i detaljno pregledane stvari koje je koristio, od SIM kartice do pretraga na internetu, te je utvrđeno kako 23-godišnjak nije imao pomagače ni poticatelje.

 

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv hrvatskog državljanina (1998.) zbog kaznenog djela terorizma iz članka 97. stavak 1. točka 1. Kaznenog zakona. (22. 7. 2021.)

Povodom događaja od 12. listopada 2020. u Zagrebu, kada je na Trgu sv. Marka ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske došlo do pucnjave iz vatrenog oružja u kojoj je ranjen policijski službenik, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je provelo potrebne izvide i dokazne radnje i utvrdilo sve relevantne okolnosti počinjenja tog kaznenog djela.

Nakon provedenog očevida na mjestu događaja na Trgu sv. Marka, mjestu pronalaska odbačenog vatrenog oružja u Opatičkoj ulici i na mjestu gdje je osumnjičenik počinio samoubojstvo, Ravnateljstvo policije je u suradnji s državnim odvjetništvom provelo opsežno kriminalističko istraživanje koje je uključilo obavljanje obavijesnih razgovora s većim brojem građana, i to članova uže i šire obitelji, kolegama s posla, prijateljima i poznanicima osumnjičenika, kao i većeg broja osoba s kojima je on ostvario telefonsku komunikaciju.

Državno odvjetništvo naložilo je te je provedeno biološko, daktiloskopsko, balističko, mehanoskopsko i fizikalno-kemijsko vještačenje tragova i predmeta izuzetih tijekom očevida, kao i obdukcija mrtvog tijela počinitelja.

Provedene su dokazne radnje pretrage obiteljske kuće osumnjičenika kao i pretrage pokretnih stvari koje je on koristio (stolnog računala, SIM kartice, prijenosnog hard diska, USB sticka, korisničkih računa na Internetu). U okviru međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je izdalo europski istražni nalog radi pribavljanja određenih podataka iz Republike Njemačke.

Tijekom provođenja opisanih izvida nisu prikupljeni podaci iz kojih bi proizlazilo da bi uz 23-godišnjeg osumnjičenika prilikom počinjenja kaznenog djela sudjelovale druge osobe u svojstvu pomagača ili poticatelja, time da su se kriminalističkim istraživanjem prikupljali podaci o ranijem životu i ličnosti počinitelja, radi utvrđivanja motiva i možebitnih veza s drugim osobama, kao i okolnosti oko nabavljanja i posjedovanja vatrenog oružja.

Kaznena prijava protiv 23-godišnjeg osumnjičenika zbog počinjenja kaznenog djela terorizma iz članka 97. stavak 1. točka 1. Kaznenog zakona je odbačena na temelju članka 206. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku budući da je osumnjičenik počinio samoubojstvo, a smrt predstavlja okolnost koja isključuje kazneni progon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene