DORH je priopćenjem reagirao na izjave u medijima o curenju informacija u istrazi u aferi Janaf.

Galerija


DORH u priopćenju navodi kako se u javnost često plasiraju neprovjerene i nepotpune informacije s ciljem opstruiranja kaznenog postupka te da tome i sada svjedočimo.

Vezani članci Sjednica VNS-a Nakon gotovo četiri sata vijećanja stigli su detalji o tome što su zaključili na VNS-u Andrej Plenković - 6 Plenković prihvatio Milanovićev prijedlog, sjednica VNS-a održat će se u Vladi: "Prozori će biti otvoreni. Predsjednik će prvi put posjetiti obnovljenu dvoranu"

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavljuje odgovor na medijske objave i istupe kojima je kao povod poslužila posljednja akcija USKOK-a, a kojima se dovodi u pitanje pa čak i iznose optužbe na dinamiku i način postupanja u provođenju izvida te se prozivaju DORH i USKOK za "curenje informacija" iz istraga. (23. 9. 2020.)

U svakom demokratskom društvu postoji i mora postojati pravo na kritiku, pa tako i na kritiku rada pravosudnih tijela. Međutim, neke kritike, pa čak i omalovažavanje i optužbe na račun DORH-a i USKOK-a kojima svjedočimo zadnjih dana prelaze razinu prihvatljivu za jedno demokratsko društvo koje poštuje vladavinu prava i trodiobu vlasti kao najviše vrednote, koje jamči i Ustav Republike Hrvatske.

Položaj, dužnosti i ovlasti Državnog odvjetništva propisani su Ustavom Republike Hrvatske i drugim pozitivnim propisima koji se odnose na njega kao samostalno i neovisno pravosudno tijelo, propisuju njegove ovlasti i način postupanja, a u granicama tih pravnih okvira Državno odvjetništvo isključivo i uvijek postupa.

Cilj je i dužnost Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji s policijom provesti izvide, otkriti kazneno djelo i počinitelja te ga procesuirati i ishoditi pravomoćnu osuđujuću presudu u postupku koji se vodi prema postupovnim odredbama Zakona o kaznenom postupku, Zakona o državnom odvjetništvu i Zakona o USKOK-u. Navode da im u radu treba potpora zakonodavne i izvršne vlasti, ali i povjerenje građana. 

Pri tome se uvijek rukovodimo zaštitom probitaka kaznenog postupka i prikupljanjem dokaza o počinjenju kaznenih djela na temelju relevantnih zakonskih odredbi vodeći računa o pravima obrane.

Spekulacije i kalkulacije

Do pravomoćne osuđujuće presude kojom se nikome ne povrjeđuje ni jedno pravo ne dolazi se spekulacijama i kalkulacijama kakvima svjedočimo u posljednjih nekoliko dana.

Dinamika i način postupanja u provođenju izvida u svakom konkretnom slučaju ovisi o do tada prikupljenim dokazima, postupovnim odredbama zakona, o postojanju svih obilježja pojedinih kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret, a koja su propisana Kaznenim zakonom.

Nakon donošenja rješenja o provođenju istrage u kojem se, u skladu sa zakonskim odredbama, obrazlaže osnovana sumnja da su okrivljenici počinili određena kaznena djela, sadržaj tog rješenja postaje dostupan svim sudionicima kaznenog postupka.

Zakon o kaznenom postupku daje pravo svakom okrivljeniku da se brani na način koji smatra za sebe najpovoljnijim, zbog čega se u javnost često plasiraju neprovjerene i nepotpune informacije s ciljem opstruiranja kaznenog postupka, a čemu i sada svjedočimo.

Državno odvjetništvo kao tijelo kaznenog progona ne može bitno utjecati na uzroke kriminalnog ponašanja, pa tako i korupcije jer se po logici stvari bavi posljedicama, ali da bismo u tome mogli biti uspješni, potrebna nam je potpora zakonodavne i izvršne vlasti i povjerenje građana.

Diskreditiranje državnog odvjetništva tome sigurno ne doprinosi", navodi DORH u priopćenju.