Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je aferu Janaf, izjave predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića o aferi te otkrio koji bi mogli biti razlozi curenja informacija o istrazi iz USKOK-a.

Galerija


Odvjetnik Anto Nobilo iz svog je iskustva objasnio lanac obavještavanja u trenucima kada USKOK kreće u akciju uhićenja. 

Vezani članci Zoran Milanović Milanović  žestoko po premijeru: ''Nek' mu netko da kocku šećera...'', komentirao i ostavljanje mobitela u Klubu DORH (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) DORH oštro odgovorio na kritike: "Optužbe prelaze razinu prihvatljivosti, svjedočimo opstruiranju kaznenog postupka"

"Najmanje dan prije kretanja u akciju obavještavao bi se premijer, a ako su bili dobri odnosi, onda i predsjednik, pod objašnjenjem da nije u redu da najviši političari u Hrvatskoj iz novina čitaju o nečemu što je sigurnosno važno za cijelo društvo i državu. Ne kažem da su oni donosili odluke, utjecali, ali informacije su primili", objašnjava Nobilo. 

Smatra da u USKOKU-u postoji sistemska greška zbog koje dolazi do curenja informacija.

"Ovdje su organi koji su vodili istragu godinu dana čuvali informacije. Međutim, nitko u javnosti nije izašao s nečim što ću vam sada reći - postoji ugrađena, sistemska greška kod USKOK-a i tu 24 sata ili 16 sati prije uhićenja cure informacije.

Naime, USKOK u velikim predmetima ovakvog tipa, iz meni nepoznatih razloga, dan prije do 12 sati u bankama blokira račun onih koje će sutradan uhititi. I tu informacija ode u javnost", pojasnio je. Ne sviđa mu se kako je predsjednik Milanović komentirao aferu.

"Predsjednik je legitimno postavio pitanja, ali način na koji je to napravio mi se ne sviđa. Previše je kategoričan, previše direktan i čovjek bi očekivao da onda ima i čvrste materijalne dokaze. I ja se iskreno nadam da ima."

Napominje kako predsjednik mora biti informiran o svim sigurnosnim, i interesnim informacijama.

"Postoji mogućnost da je SOA sve istražila, da predsjednik ima podatke i da na osnovu toga nastupa. Ako nastupa na osnovu instinkta, onda je predirektno optuživao. Prečvrsto se miješao u neke procese i mislim da to nije dobro", kaže Nobilo i dodaje kako je i premijer morao znati i imati informaciju o ljudima koji se istražuju. 

"Stav ne zanima me nije točan. Premijer ima odgovornost za borbu protiv korupcije. Ne mora biti operativno uključen u akcije, ali mora znati", zaključno je rekao Nobilo.