Dvije od pet najgorih i najopasnijih škola u Hrvatskoj nalaze se u Slavoniji - jedna u Vukovaru, a druga u Donjem Miholjcu. No nakon višegodišnje agonije konačno su uklonjene prepreke i obje škole mogu očekivati građevinske radnike.

Galerija


Tu đaci ne smiju ulaziti unutra, to se zid odvaja. Napukli zidovi, podignuti podovi, dijelovi škole zaključani radi sigurnosti. Tako se školuju srednjoškolci u Donjem Miholjcu.

Vezani članci Učiteljica iz Texasa ''Nadrapali smo'': Učiteljica nestala iz poziva usred nastave preko interneta, reakcije klinaca su preslatke Zlatko Komadina (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) U obnovu osam škola Primorsko-goranska županija ulaže 37 milijuna kuna

"Dolje u podrumu stavljali smo stiropor zato što je žbuka otpadala", kaže učenik Ivan Rajninger.

"Na katu, gdje su učionice informatike i zbornica, pedagodinja, bila su samo dva sanitarna čvora, sad je jedan koji dijelimo s nastavnicima", dodaje učenik Fabijan Jusić.

U četiri godine broj učenika se prepolovio.

"Roditelji biraju bolje uvjete za svoju djecu i srednjoškolsko obrazovanje, međutim to nama donosi gubitak djece, manje razreda, manje obrazovnih programa", kaže Nenad Perić, ravnatelj Srednje škole Donji Miholjac.

Srednja škola u Donjem Miholjcu smatra se jednom od najopasnijih škola u Hrvatskoj. Glavna zgrada stara je gotovo 90 godina, a dio nastave odvija se u nekadašnjim stajama.

Škola je 11 godina tražila bolje uvjete. Prošle godine Ministarstvo obrazovanja najavilo je gradnju nove, a sada je stigao sporazum o sufinanciranju.

"Moram reći da smo zadovoljni što je došao i taj dan što smo dobili prijedlog tog sporazuma kojim se Ministarstvo obvezuje pokriti 80 posto vrijednosti investicije", rekla je Sandra Filipović, pročelnica za prosvjetu Osječko-baranjske županije.

Županija i Grad platit će ostatak i tako zaustaviti barem dio negativnih demografskih trendova.

"Izgradnja nove škole, ostanak djece ovdje u Donjem Miholjcu, a mislim da će i iz okolnih gradova i okolnih mjesta isto tako učenici dolaziti ovdje na nastavu", smatra Goran Aladić, gradonačelnik Donjeg Miholjca.

"Za nas jako puno znači, to je ustvari egzistencija ove škole", kaže ravnatelj Perić.

Dobre vijesti stižu i za Osnovnu školu Nikole Andrića u Vukovaru, koja je nakon odabranog izvođača čekala još samo suglasnost Vlade.

"Čim se ugovor potpiše, a to će biti u ponedjeljak, nakon toga može prva lopata", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Prva lopata u Donjem Miholjcu očekuje se pak sljedeće godine, nakon postupka javne nabave. Slavonske škole, zaboravljene od svih dosadašnjih vlada, konačno bi trebale ući u 21. stoljeće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr