Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na potezu su trgovci

Domaći poljoprivredni proizvođači najavljuju jeftiniju domaću hranu ako Vlada snizi PDV na njihove proizvode

Znači li niži PDV niže cijene hrane? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Znači li niži PDV niže cijene hrane? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Znači li niži PDV niže cijene hrane? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Znači li niži PDV niže cijene hrane? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Znači li niži PDV niže cijene hrane? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Ako se PDV na svježe meso, voće, povrće i ribu snizi na 13 posto i domaći poljoprivredni proizvođači će, kažu, ići dolje s cijenama kako bi bolje konkurirali jeftinijoj uvoznoj robi. Ipak, to ne znači da će građani u trgovinama i kupovati jeftinije. Na potezu su trgovci.

Mesari iz Zeline sami uzgajaju stoku, pa na tržnici prodaju svoje proizvode. Ako Vlada snizi PDV na svježe meso na 13 posto i oni će, kažu, biti jeftiniji.

Pročitajte i ovo Tržnica Dolac - 1 Udar na budžet Cijene voća i povrća eksplodirale: Nekima je cijena u mjesec dana porasla i više od 50 posto Kupnja pred blagdane Približava se Božić Cijene podivljale uoči blagdana: "Skupo, jako skupo, mi penzići ne možemo si to priuštiti"

''Čim se PDV smanjuje i cijena ide dolje. PDV je najveće opterećenje. Znači jedna četvrtina novaca svega što plaćate - plaćate PDV državi. Sigurno ako ćemo biti konkurentniji, više ćemo prodati, više ćemo moći i proizvoditi, više ljudi zaposliti, više svega", kaže mesar Mario Vajdić.

Uvoz mesa raste, a domaća proizvodnja pada pa bi stočari željeli PDV ispod deset posto, jer je to spasilo proizvođače u drugim zemljama.

''To imaju i sve zemlje u našem okruženju koje su s time povećale jedan dio svoje proizvodnje. Imate primjer Mađarske koja ima pet posto na meso, Engleska ima nula posto i na meso i na živu junad'', rekao je Darko Celovec iz udruge Baby beef.

Borbu s jeftinijom uvoznom hranom vode i proizvođači voća i povrća. Barem svaka četvrta rajčica koja se pojede u Hrvatskoj dolazi iz uvoza. Sada kada je sezona domaće rajčice čak su jeftinije nego uvozne. U jednom trgovačkom lancu rajčica iz nizozemske stoji devet kuna po kilogramu dok je na tržnici domaća rajčica trenutačno šest kuna po kilogramu.

Proizvođači rajčica iz Svete Nedelje kažu da će svoje cijene spustiti i barem malo bolje konkurirati jeftinijoj hrani iz inozemstva.

''Prodavali bi svoje proizvode po nižim cijenama, što bi povećalo potrošnju u centrima i što se tiče građana. Građani bi mogli kupiti domaće proizvode koji su puno kvalitetniji od uvoznih'', rekla je Martina Đureković, direktorica proizvodnje.

Brojnim građanima cijena je ipak na prvom mjestu kada biraju između domaćeg i uvoznog. Iz poljoprivredne komore ističu da će o trgovcima ovisiti hoće li hrana pojeftiniti.

''Uz uvjet da trgovački lanci koji prodaju tu robu ne ostave cijenu koja je bila, kao što su to prije nekoliko godina napravili ugostitelji'', upozorio je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Iako dio građana smatra da će trgovci razliku od nižeg PDV-a spremiti u džep, onim proizvođačima koji sami prodaju nitko ne stoji na putu da snize cijene.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene